Social

Stocurile de vaccin antirabic, pe sfârșite, din cauza mușcăturilor animalelor fără stăpân

Stocurile de vaccin antirabic, pe sfârșite, din cauza mușcăturilor animalelor fără stăpân

Creşterea alarmantă a cazurilor de atacuri ale câinilor fără stăpân a dublat cererea pentru vaccinul antirabic în Republica Moldova. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în ultima perioadă, stocurile de vaccinuri se epuizează mai repede, forțând o achiziție de urgență în luna iunie, cu trei luni mai devreme decât era preconizat.

FTR

Potrivit Serviciului Unic de Urgență, de la începutul acestui an, 58 de persoane au sunat la 112 după ce au fost mușcate de câini fără stăpân. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău, unde, potrivit datelor oficiale, sunt aproximativ 5.000 de câţei vagabonzi.


Cu părere de rău sunt câini care trebuie cumva luați la evidență, deoarece pun în pericol locuitorii orașului. Este un pericol pentru copii, bătrâni și, în general, pentru toți. Ar fi bine să se ia măsuri, dar avem ce avem. Erau foarte agresivi. Săreau la mașini, copii și doamne cu cărucioare. Acum sunt mai puțini, dar încă sunt oameni care îi hrănesc dimineața și seara. Sunt foarte mulți cățeluși prin oraș, dar nu sunt agresivi. Cred că ar fi bine să avem un refugiu pentru acești cățeluși și să sensibilizăm populația prin campanii, inclusiv în școli, pentru a-i încuraja să fie adoptați.


Şi numărul solicitărilor pentru tratament antirabic s-a dublat în ultimele luni, susţin specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică.

FTR


NICOLAE FURTUNĂ, şef direcţie, ANSP: În Băţi în februarie consumul 55 de doze, apriluie consumă 105 doze, deci avem o dublare. Chişinău consumă puţi peste 300 de doze în luna februarie, în aprilie sub 700 de doze şi cred că în mai numărul de doze o să crească. Noi vorbim că majoritatea teritoriilor consumă cel puţin se dublează, dar sunt teritorii unde se triplează şi vam spus de ce este determinat. Eu vreau să vă spun că nu suntem pe zero, noi avem o rezervă de doze de vaccin care este deseminat proporţional în teritoriile Republicii.


Un nou lot de vaccin antirabic va fi achiziţionat în luna iunie, cu trei luni mai devreme decât era planificat. În prezent, în instituţiile medicale sunt peste o mie de doze de acest vaccin.


NICOLAE FURTUNĂ, director, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: Noi pe parcursul ultimelor ani, am crescut cantitatea de vaccin antirabic pe care o procurăm. De la 8 mii de doze până la pandemie cu Transnistria, până la 12 mii de doze anul acesta fără Transnistria. Deci este o creştere cu 50 la sută. Şi pentru anul viitor noi am preconizat procurarea a 18 mii de doze, dar vreau să vă spun că asta nu o să rezolve problema. Acestea sunt consecinţele fenomenului care se numeşte animalele fără stăpân.


Mâine, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va organiza o ședință cu autoritățile municipale pentru a stabili măsuri împotriva răspândirii rabiei. Populația este încurajată să evite contactul cu animale fără stăpân şi, totodată, să le vaccineze pe cele de companie. În 2019, un copil de 11 ani din Goianul Nou, comuna Stăuceni, a murit după ce a fost mușcat de un câine fără stăpân și nu a primit la timp tratament necesar.


REPORTER: G.SULEAC, S.GOLOVATIUC Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter