Actualitate

Interes mare, bani puțini. Irigarea - o soluție de neocolit pentru Republica Moldova

Interes mare, bani puțini. Irigarea o soluție de neocolit pentru Republica Moldova

Pentru a face față provocărilor legate de secetă și costurilor tot mai mari pentru irigații, Ministerul Agriculturii încurajează înființarea asociațiilor utilizatorilor de apă. Acestea permit fermierilor să gestioneze în comun infrastructura, să reducă pierderile de apă și să acceseze mai ușor fonduri publice pentru modernizarea sistemelor de irigaţii. Deși interesul este în creștere, resursele financiare disponibile la nivel național sunt limitate şi numai unele dintre proiectele depuse primesc sprijin.

FTR

În Cojușna, Strășeni, un grup de agricultori a inițiat crearea unei asociații pentru a putea gestiona local infrastructura de irigații. Printre ei este şi Teodor Boțan, care produce butași de viță-de-vie și rulouri de gazon.


TEODOR BOŢAN, agricultor: Staţia de pombare veche de prin anii 60-70 a fost construită. Dar ea este foarte ineficientă, pompele sunt vechi, ţevile multe porţiuni de trasee sunt stricate şi acum scopul nostru este ca pe viitor, să reabilităm staţia de pompare ca să consume mai puţini kilovaţi şi să reabilităm traseul cu hidranţi ca să nu avem scurgeri de apă şi să se ducă apa direct la fiecare câmp.


Și vecinul său, Andrei Mursa, speră că, prin intermediul asocierii, îşi va putea extinde suprafața irigată și va reduce costurile.

FTR


ANDREI MURSA, agricultor: Nişte colegi de ai noştri de la sud, au luat în Arendă staţia de pompare şi anul trecut pe ei ia costat 4 lei un cub de apă. Dar la noi acum e 14 lei. Dacă o să ne o dee nouă în arendă, o să ne coste mai puţin. Ne va costa mai ieftin şi vom putea uda şi acelaşi porumb. Anul trecut a fost tare rău iar porumbul a fost puţin din cauza secetei.


Dosarul pentru înregistrarea acestei asociații este al treilea depus în acest an la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, instituție care, alături de Ministerul Agriculturii, oferă sprijin fermierilor.


ANGELA DOGOTARI, şef, Direcția îmbunătățiri funciare și fond funciar: Se recomandă asocierea fermierilor acolo unde sunt sisteme de irigare pentru că atunci acest sistem de irigare va fi mai eficient exploatat, costul apei va fi mai mic. Cu cât mai mulţi fermieri se asociază în asociaţii cu atât maim ul şi costul este mai mic şi subvenţiile sunt mai mari pentru asociaţii. Statul oferă şi subvenţiii la unele reparaţii la sistemele de irigare . Aceste se acordă de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.


În 2025, ANIF a primit șapte proiecte investiționale, dar, din cauza bugetului de doar 5 milioane de lei, numai două au fost alese pentru finanțare.


EUGEN BELÎI, director adjunct, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare: Având în vedere bugetul restrâns, doar în două asociaţii, vor fi implimentate aceste proiecte investituţionale, dar nu se exclude faptul că, dacă au fost înregistrate şapte asociaţi şi sunt necesare 10 milioane de lei. Noi înaintăm propunerea către bugetul de stat ca să facem faţă la solicitările asociaţiilor, cu speranţa că va fi majorat acel budget care este alocat annual agenţiei.


În prezent, în Republica Moldova există 88 de Sisteme Centralizate de Irigare, situate în principal de-a lungul râurilor Nistru și Prut. Doar 25 dintre acestea sunt funcționale, acoperind o suprafață de aproximativ 30.000 de hectare.


REPORTER: GABRIELA SULEAC Imagine: A. Cereseu, A. Daraban

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter