Actualitate

Maia Sandu la Munchen: Rusia duce deja un război hibrid în Republica Moldova

Salvatorii basarabeni, care au participat la căutarea şi salvarea victimelor cutremurului devastator, din Turcia au revenit acasă

Rusia duce deja un război hibrid în Republica Moldova, prin acţiuni de propagandă, dezinformare, alerte false cu bombă şi atacuri cibernetice. Este declaraţia preşedintelui Maia Sandu, la Conferința de Securitate de la München. Şeful statului a participat la o masă de discuţii alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a cerut ajutorul în contextul provocărilor Kremlinului, care încearcă debarcarea puterii democratice de la Chişinău.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Ei ar putea încerca să aducă oameni din afara țării pentru a organiza proteste violente, ca apoi să forțeze autoritățile să treacă la negocieri pentru alegerile parlamentare anticipate, apoi să schimbe guvernul, să aducă un guvern prorus, care să fie folosit împotriva Ucrainei.”

Maia Sandu s-a referit şi la necesitatea de a intenstifica colaborarea cu Alianţa Nord-Atlantică. NATO ar putea să ajute Republica Moldova în proiecte ce ţin de dezvoltarea capacităţilor strategice şi de inteligență, consolidarea securităţii și controlul la frontieră.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Cea mai mare problemă pe care o avem acum este necesitate unui sistem de supraveghere și apărare antiaeriană. Acest lucru este necesar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune. Așadar, dorim ca partenerii noștri să ia în considerare acest tip de asistență de care avem nevoie urgent.”

JENS STOLTENBERG secretar general al NATO: „Când războiul se termină, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta, că Rusia nu va continua să invadeze Ucraina. Trebuie să rupem cercul de agresiune rusă împotriva țărilor europene.”

S-a discutat şi despre statutul de neutraliate, pe care trebuie să-l păstreze Chişinăul.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Privind la ceea ce face, astăzi, Rusia în Ucraina este clar că neutralitatea nu ne poate apăra. Una dintre retoricele propagandei ruse este că neutralitatea înseamnă că țara nu trebui să-și întărească sectorul de apărare, ceea ce nu are niciun sens. Nu se pune problema schimbarea neutralității, dar, cu siguranță, Republica Moldova ar trebui ajutată să-și consolideze sectorul de apărare şi să fie parte din noua arhitectură europeană de securitate.”

Preşedintele a mai cerut ajutor imediat în combaterea propagandei ruse, care a atins cote maxime în Republica Moldova.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Este extrem de dificil pentru noi să abordăm singuri această problemă. Cred că trebuie să avem abordări comune în combaterea dezinformării şi a propagandei pro-război. Trebuie să îi abordăm împreună în cazul acelor rețele sociale care nu răspund la cererea Republicii Moldova când vine vorba de propagandă și dezinformarea pro-război. Şi cred că ne pot lua în serios atunci când îi vom aborda împreună.”

La München, preşedintele Maia Sandu a avut întrevederi cu şefi de state şi oficiali de rang înalt. Între aceştia președinţii Lituaniei, Finlandei şi Sloveniei, dar şi cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter