Actualitate

VIDEO // Maia Sandu, despre discuțiile cu Tiraspolul legate de situația energetică: „Am venit cu propuneri de ajutor umanitar și am înțeles că Tiraspolul l-a refuzat"

post-img
Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a spus, luni, în cadrul discuției cu factorii de decizie ai statului, că Guvernul Republicii Moldova s-a oferit să acorde ajutor umanitar regiunii transnistrene în contextul refuzului Gazprom de a livra gaze pe malul stâng al Nistrului, însă Tiraspolul a respins sprijinul autorităților constituționale.

BFCO

„Pentru malul drept al Nistrului, avem asigurată furnizarea de gaze naturale. Achizițiile s-au făcut pentru tot sezonul de încălzire și guvernul întreprinde toate măsurile pentru ca să asigure furnizarea neîntreruptă a energiei electrice”, a spus șefa statului.

„Pentru malul stâng, lucrurile sunt un pic mai complicate. Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare a ajutorului umanitar. Aici, mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare. Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile. Autoritățile fac totul pentru ca să ușureze această situație", a afirmat șefa statului.

Maia Sandu a mai a firmat că Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și a susținut regimul separatist timp de trei decenii, iar acum, a subliniat șefa statului, Kremlinul folosește situația energetică pentru a deturna cursul pro-european al Chișinăului. 

„Astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng al Nistrului au venituri mai mici. Federația Rusă își dorește încă o dată să destabilizeze situația în Republica Moldova, să creeze probleme, să influențeze alegerile din 2025 și, bineînțeles, își dorește să ne întoarcă din drumul nostru de aderare la UE", a declarat președinta.

Totodată, șefa statului vine cu un mesaj de îndemn la unitate și solidaritate: „Trebuie să rămânem uniți, să fim solidari, să avem încredere în noi și să avem încredere în Republica Moldova și este foarte important să folosim cât mai rațional resursele energetice".

BFCO

Astăzi, șefa statului a discutat cu prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu și vicepremierul Oleg Serebrian despre situația energetică a Republicii Moldova.

Gazprom a anunțat oficial, sâmbătă, că stopează livrările către Moldovagaz, începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza pretinsului refuz al Chișinăului de a stinge datoria pentru malul drept al Nistrului în valoare de 709 milioane de dolari.

În 2022-2023, două companii internaționale contractate de Agenția Proprietății Publice au efectuat un audit al acestei datorii și au tras concluzia că Moldovagaz trebuie să achite doar 8,6 milioane de dolari din cele 709 solicitate de Gazprom.

Citește și:

Pretinsa datorie a R. Moldova față de Gazprom. Cum și-a îndeplinit gigantul rusesc obligațiile contractului din 2021

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter