România la zi

MAE de la București: România va continua sprijinul pentru Ucraina și cetățenii săi atât timp cât va fi necesar

post-img
Război în Ucraina
Sursa foto: tvr/colaj

Ministerul Afacerilor Externe marchează astăzi, 24 februarie 2023, un an de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, un act ilegal, premeditat și ilegitim care reprezintă un atac nu doar împotriva suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, respectiv împotriva parametrilor esențiali ai arhitecturii euroatlantice de securitate, ci și o încălcare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei Organizației Națiunilor Unite, precum și a principiilor fundamentale ale ordinii internaționale bazată pe reguli.

Pentru a marca acest moment, Ministerul Afacerilor Externe arborează, în data de 24 februarie 2023, drapelul ucrainean în fața sediului central, urmat de iluminarea sediului central al MAE, în cursul serii, în culorile drapelului ucrainean. De asemenea, Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale României în străinătate vor duce mai departe mesajul de solidaritate al României și se vor racorda la inițiativele europene pe plan local.

Invazia militară fără precedent, lansată la 24 februarie 2022, a declanșat cea mai gravă criză de securitate și umanitară din Europa de la încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale. În acest context comemorativ, România continuă să își exprime, prin poziționări și prin fapte, întreaga compasiune și solidaritate cu Ucraina și cu poporul ucrainean. 

România deplânge pierderile de vieți omenești, printre care s-au numărat numeroși civili, precum și faptul că milioane de cetățeni ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele și, în foarte multe situații, țara, pentru a se refugia din fața ororilor războiului. Mai mult, agresorul rus a procedat la transferuri și deportări ilegale ale populației civile ucrainene, inclusiv a copiilor, din regiunile ucrainene ilegal ocupate de către Federația Rusă.

În aceste momente de grea cumpănă pentru continentul european, este important să reafirmăm solidaritatea și sprijinul neclintit al întregii comunități internaționale pentru Ucraina. Federația Rusă trebuie să priceapă, fără echivoc, că, atât timp cât va continua să utilizeze forța pentru a-și impune voința pe scena internațională, comunitatea internațională își va menține unitatea în izolarea acesteia la nivel multilateral. 

Atacurile armate ruse în Ucraina nu-și vor atinge scopul real, acela de a destabiliza întreaga noastră arhitectură de securitate și sistemul de valori democratice, căci acest război ne-a unit mai mult ca oricând în susținerea țării vecine și în apărarea spațiului euroatlantic de securitate și valori. 

Cu alte cuvinte, experiența acestor tragice 12 luni a arătat că intensificarea acțiunilor militare ruse și escaladarea de către Rusia a cursului războiului de cucerire pe care îl derulează în Ucraina au avut drept rezultat consolidarea unității și solidarității internaționale. Alături de Ucraina stau astăzi toți membrii comunității internaționale care cred în valorile libertății, demnității, în principiile fundamentale ale dreptului internațional, în ordinea internațională bazată pe reguli și într-un viitor în care recurgerea la forță în relațiile dintre state este pe deplin eliminată. 

Pe măsură ce agresiunea militară rusă în Ucraina s-a prelungit, capacitatea comunității internaționale de a răspunde la provocările astfel generate a fost pusă la încercare, însă România a rămas fermă în poziția sa solidară, iar pe viitor își va intensifica sprijinul multidimensional și cuprinzător și va continua să acționeze cu hotărâre, alături de comunitatea internațională, pentru Ucraina și poporul ucrainean.

Un stat ucrainean suveran și independent, cu integritate teritorială restabilită, stabil, prosper, democratic și ferm ancorat pe o orbită europeană și euroatlantică este în interesul național al României și rămâne o prioritate pentru acțiunea diplomatică a țării noastre. Sprijinul acordat Ucrainei înseamnă sprijin pentru securitatea României și a cetățenilor români.

„La un an de la declanșarea agresiunii ruse, România rămâne, la fel ca în prima clipă, alături de Ucraina și poporul ucrainean, și va continua să acorde sprijin consistent și multidimensional, atât timp cât va fi necesar ca Ucraina să câștige acest război. Slava Ukraini / Glory to Ukraine / Glorie Ucrainei!”, scrie MAE de la București într-un comunicat de presă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter