Social

Programul „Abordarea impactului crizei energetice”: 39 de mii de persoane au beneficiat de vouchere pentru schimbarea electrocasnicelor

Programul „Abordarea impactului crizei energetice”: 39 de mii de persoane au beneficiat de vouchere pentru schimbarea electrocasnicelor

Instituții medicale dotate cu panouri fotovoltaice, blocuri eficiente din punct de vedere energetic, vauchere pentru electrocasnice și reformarea instituțiilor din sectorul energetic. Sunt câteva dintre beneficiile programului "Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova", realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europeane. Totalurile au fost prezentate la evenimentul de incheiere a proiectului.

ZFR

În cadrul programului au fost susținute financiar cinci proiecte pilot de reducere a consumului de energie. Cinci intituții medicale au fost dotate cu panouri fotovoltaice, patru blocuri au fost eficientizate energetic, 39 de mii de persoane au beneficiat de vouchere pentru schimbarea electrocasnicelor, iar 219 gospodării, inclusiv 74 de case de copii de tip familial, au fost eficientizate energetic. PROGRAMUL "ABORDAREA IMPACTULUI CRIZEI ENERGETICE ÎN R. MOLDOVA"

- 5 spitale raionale dotate cu panouri fotovoltaice - în 4 blocuri rezidențiale a fost reabilitat sistemul de încălzire - 74 case de copii de tip familial și 145 gospodării vulnerabile, eficientizate energetic - în 25 blocuri și 6 spitale a fost realizat auditul energetic - 5 instituții de invățământ, dotate cu echipament modern în domeniul energetic - Crearea Fondului de Reducere a Vulnerabilității, elaborarea documentelor strategice, instruire specialiști etc.

NADEJDA ULINICI director, Spitalul Raional Nisporeni: „În luna ianuarie 2023 - 55 mii de kw, dar cu ajutorul statiei fotovoltaice in ianuarie 2024 – 22 mii kw, adică 50% mai putin. O să mă opresc în luna mai. De la 23 mii kw, cu ajutorul panourilor am ajuns la 7 mii kw, 80% eficiență la energeia electrică. Pentru noi ca instituție este o investiție binemeritată, binevenită, deoarece la noi tot utilajul și bunurile medicale sunt pe energie electrică.”

ANDREI MAZUR beneficiar proiect: " Am un apartament cu trei camere. Îmi pot regla căldura, dacă veniturile îmi permit, pot da mai multă căldură în camera unde sunt copiii sau e cineva bolnav."

ELENA POSTORONCA beneficiară proiect: „Față de anul 2022 și 2023, am avut economii de 26% la agentul termic, dar asta e doar începutul.”

ZFR

Ministrului Energiei spune că datorită acestui program s-a reușit depășirea crizei energetice și s-au creat premise pentru liberalizarea și integrarea pieței energetice a Republicii Moldova cu cea europeană.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei, Republica Moldova: „Avanatajul acestui proiect este că el s-a focusat pe aspecte fundamentale: pe crearea unei insituției d care să implemeteze proiecte de eficineță energetică, pe dezvoltarea programelor de eficiență energetică, fondul rezidențial pe protejarea celor mai vulnerabili.”


Pentru implementarea Programului "Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova", UE a alocat peste 13 milioane de euro, bani nerambursabili. Programul a fost pus în aplicare de PNUD Moldova.

SOLOMON IOANNOU coordonator Program, Delegația UE în R. Moldova: „Avem oportunități de investire pentru sectorul privat pentru a obține emisii zero, un aer mai curat, ceea ce va face ca Moldova să fie o țară mai independentă, mai curată, care va produce propria energie.”

DANIELA GASPARIKOVA reprezentanta rezidentă PNUD Moldova: " Sunt încântată că împreună am avut posibilitatea să dezvoltăm capacitatea fiecărei instituții, dar acum, împreună cu Ministerul și Centrul pentru Energie Durabilă și alți parteneri, să continuăm să finanțăm acest proiect, să continuăm să accelerăm procesul."

Programul a fost implementat în perioada 2022-2024.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter