Cultură

"Te salut, Chişinău!"... s-a auzit prin tot centrul capitalei Republicii Moldova

"Te salut, Chişinău!"... s-a auzit prin tot centrul capitalei Republicii Moldova

"Te salut, Chişinău!"... s-a auzit prin tot centrul capitalei Republicii Moldova. Este denumirea unui festival dedicat celor 588-a de la prima atestare documentară a Chişinăului. Evenimentul de pe strada pietonală "Eugen Doga" a adunat zeci de oameni, care au dansat, au cântat şi au admirat lucrările meşterilor populari.

ZFR

rima zi a festivalului "Te salut, Chişinău!" a adunat zeci de oameni. Toţi au cântat şi au dansat alături de artişti îndragiţi de muzică populară.

„ Mi se pare foarte bine şi vesel. Nu prea ieşim la aşa concerte. Acuma am zis hai să mergem deoarece e cald în apartament şi ieşim puţin la răcoare şi să ne mai distrăm un pic.”


„ Suntem într-o mobilitate ERASMUS din Timişoara, România. E foarte frumos. Eu sunt bucovineancă din Suceava şi mă bucur să aud melodii din copilăria mea.”

„ Eu sunt român, sunt implicat în acţiuni sociale aici în RM, dar mă bucur ca de fiecare dată să văd spiritul de veselie şi de petrecere al românilor de peste Prut.”


Meşteri populari din toate colţurile Republicii Moldova şi-au expus cele mai frumoase lucrări. Vizitatorii festivalului au combinat utilul cu plăcutul, aşa că unii şi-au cumpărat câte ceva ca amintire.


IRINA ŞTERBATÎI, meşter popular: „Am câteva cămeşi bătrâneşti care sunt moştenite de la bunei din partea de nord a Moldovei şi restul sunt confecţionate manual de mine propriu. -La ce preţ ajunge o ie? -În jur de 5-6 mii în dependenţă broderie.”


LUCIA VTOTOVA, meşter popular: „Eu consider că femeile s-au înfrumuseţat din secolele medievale şi eu am venit aici cu bijuterii pentru doamne, ca să fie frumoase, să aibă individualitatea lor şi o viaţă frumoasă, şi o vedere frumoasă la viaţă.”


EUGENIA CERNEGA, meşter popular: „Soţul este meşter popular în arta lemnului. Astăzi suntem aici cu obiecte artizanale din lemn. Suntem producători de lumânări ecologice cu sunet. Sunetul deosebit al lumânării este produs de fitilul care este din lemn natural şi produse un sunet precum trosneşte focul din vatră.”


Festivalul "Te salut, Chişinău!" se desfăşoară pentru al patrulea an consecutiv. În această seară, pe strada pietonală va răsuna muzică clasică, iar duminică urmează o seară specială pentru tineri.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter