Europa azi

Europa Azi. Bulgaria continuă să blocheze începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord

Europa AZi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Bulgaria continuă să blocheze începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord. Comisia Europeană și Consiliul UE au interzis accesul în sediile lor pentru lobby-iștii companiilor ruse. Iar Comisia Europeană a luat decizia de a oferi asistenţă umanitară pentru cetăţenii afgani care au suferit în urma puternicului cutremur de ieri. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

ALBANIA ŞI MACEDONIA DE NORD, BLOCATE ÎN "ANTICAMERA" U.E.

Șeful  diplomaţiei europene Josep Borrell s-a declarat dezamăgit că liderii  ţărilor blocului comunitar nu au ajuns la un compromis privind începerea  negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord. Borrell a  făcut declaraţia în marja summit-ul liderilor UE cu cei din Balcanii de  Vest. Bulgaria continuă să ţină cele două ţări cu statut de candidat la  aderare în anticamera UE. Sofia a blocat şi în 2020 începerea  discuțiilor de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unei dispute  legate de istorie și limbă. Nici Albania nu poate trece la o nouă etapă  de aderare pentru că UE leagă progresul ei de cel al Macedoniei de Nord.  Pe lângă cele două ţări din Balcanii de Vest care aspiră la integrarea  în UE se numără Bosnia, Kosovo, Muntenegru și Serbia

MĂSURI DE COMBATERE A PROPAGANDEI RUSE

Comisia  Europeană și Consiliul UE au urmat exemplul Parlamentului European şi  au interzis accesul în sediile lor pentru lobby-iștii companiilor ruse  la Bruxelles. Această măsură punitivă completează sancțiunile adoptate  de UE împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei. Preşedintele  legislativului european Roberta Metsola declara anterior că  reprezentanţii companiilor ruse nu trebuie să folosească sediile  instituţiilor UE pentru a-şi răspândi propaganda şi relatările false  despre invadarea Ucrainei. Astfel, reprezentanţii companiilor ruse nu  vor avea acces în instituţiile UE pentru se întâlni cu diferiţi oficiali  parlamentari, comisari sau alţi oficiali europeni.

ASISTENŢĂ UMANITARĂ PENTRU AFGANI

Comisia  Europeană a luat decizia să ofere pentru început 1 milion de euro sub  formă de asistență umanitară pentru a-i ajuta pe cetăţenii afgani care  au suferit în urma puternicului cutremur care a lovit ieri sudul ţării.  Potrivit unui comunicat al executivului european, "în Afganistan, era  deja o criză umanitară devastatoare, care acum s-a agravat şi mai mult  din cauza cutremurului. Primele rapoarte arată că peste 1 000 de afgani  și-au pierdut viața şi se estimează că 270 000 de persoane care trăiesc  în zonele afectate au nevoie de asistență de urgență. Finanțarea UE  prevede furnizarea de asistență medicală, aprovizionare cu apă, servicii  de canalizare și de igienă, inclusiv adăpostirea refugiaţilor.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter