Actualitate

5 mai - Ziua Internațională a Moașelor. „O profesie frumoasă, cu responsabilitate foarte mare”

5 mai - Ziua Internațională a Moașelor

Pe 5 mai este celebrată Ziua internaţională a moaşelor. O profesie nobilă, cu multe provocări şi emoţii. Zilnic, asistă la miracolul vieţii, fiind alături de femeile care aduc pe lume un copil. Rolul moaşelor este unul vital în procesul de îngrijire, sprijin şi monitorizare a viitoarelor mame.

Maia Oglinda a ales să fie moaşă acum 29 de ani, iar alături de asistentele medicale a asistat până acum la naşterea a mii de copii. MAIA OGLINDA, moaşă superioară: Profesia este foarte frumoasă. Responsabilitatea este foarte mare, dar îmi place foarte mult... Este clar că este susţinere psihologică. Ne străduim să le alinăm cât putem şi durerile. Emoţiile pe care le trăieşti în procesul de naştere, alături de mămică, nu ai cu ce să le compari. În altă profesie nu există aşa ceva. Pui mâna prima pe copil, tu auzi plânsul copilului, tu vezi emoţiile mamei. Asta este ceva foarte frumos. Pe lângă responsabilitatea de bază, moașa trebuie să fie şi un bun psiholog.

VIORICA ROTARI, moaşă de urgenţă: O zi decurge cu foarte multe emoţii. În relaţia cu pacienta trebuie să fim permanent ca nişte prietene, ca pacienta să se simtă confortabil în sala de naştere.

IURIE CARAUŞ, vicedirector medical: În special se vorbeşte despre moaşele de la sectorul primar, acolo unde supraveghează gravida de la începutul sarcinii. Şi rolul moaşei aici este incontestabil. Şi în secţiile obstetricale, unde mai important ca o monitorizare a unei naşteri, practic nu este nimic. Şi iată că aici rolul moaşelor este decisiv în cadrul echipei...având majoritatea de-a lungul anilor o experienţă foarte, foarte bogată. În ultima săptămână, la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău au avut loc 78 de naşteri. Dintre aceastea, patru au fost cu gemeni, iar o naştere cu tripleţi. IRINA, mamă de gemeni: Ne-au ajutat foarte mult şi le mulţumim. Nici nu m-am aşteptat că aşa de repede va fi. Foarte bine a fost, s-au comportat foarte frumos. Nu m-am aşteptat că vor fi doi. Foarte bine creştem în kilograme încet. Creştem, mâncăm, dormim… Luni, pe 28 aprilie, la ora 08:37 au apărut amândoi.

MARIANA, mamă de tripleţi: Pe data de 01 noiembrie, la prima ecografie am aflat că vor fi tripleţi. Clar că a fost ceva uimitor, ca într-o poveste. Nu credeam că eu voi avea trei copiii. La moment, acum totul este bine. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în instituțiile medicale din Republica Moldova activau, la finalul anului 2024, puţin peste 480 de moaşe. REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor