Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat luni că instituția pe care o conduce este implicată într-un litigiu moștenit, generat de un contract semnat în 2007 cu Epamedia SRL. Edilul a catalogat contractul drept „o catastrofă” și a cerut Direcției juridice a Primăriei să clarifice situația.
„Avem foarte multe procese care sunt moștenite. Un contract catastrofă. Există litigiu. În acest context, rog Direcția juridică să explice”, a declarat Ceban în cadrul unei ședințe a serviciilor Primăriei.
Reprezentantul Direcției juridice a precizat că documentul a fost semnat în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chișinău din 2006, iar până în 2019 nu s-au întreprins pași concreți în acest sens.
Din 2020, Primăria a început să se ocupe de acest caz, încercând soluționarea litigiului pe cale extrajudiciară. Potrivit explicațiilor, un proiect de decizie a fost elaborat în 2021, însă inițiativa a fost blocată de unii consilieri municipali.
Direcția juridică a mai subliniat că soluționarea cazului ține de competența Consiliului Municipal și nu poate fi rezolvată unilateral de către primarul general.
„Se încearcă politizarea subiectului, nu doar de către consilieri, dar și de către mass-media. Dacă primarul general ar fi avut atribuții, din 2020 litigiul ar fi fost deja soluționat. (...) Nu este un caz ieșit din comun care ar putea prejudicia bugetul”, a precizat direcția juridică.
Săptămâna trecută, Fracțiunea PAS din CMC l-a acuzat pe Ion Ceban de complicitate cu Epamedia SRL în presupuse afaceri ilegale.
Deputatul PAS Lilian Carp a afirmat că există dovezi că primarul și agentul economic au acționat „mână-n mână”.
Citește și: PAS îl acuză pe Ceban de complicitate în afaceri ilegale cu Epamedia
Potrivit unei note informative transmise consilierilor municipali de Epamedia pe 22 aprilie 2025, compania solicită despăgubiri de peste 66 de milioane de euro, invocând nerespectarea de către municipalitate a unui contract de parteneriat public-privat semnat în ianuarie 2007.
În baza acestuia, firma s-a angajat să construiască 300 de stații de așteptare pentru transportul public, în schimbul amplasării a 1580 de panouri publicitare – obligație pe care Primăria ar fi ignorat-o.
Citește și: O companie privată pretinde despăgubiri de 66 de milioane de euro de la Primăria Chișinău
În prezent, un nou proiect de decizie a fost întocmit și urmează să fie înaintat la următoarea ședință a CMC. Reprezentanții Primăriei au subliniat că, dacă nu va fi identificată o soluție amiabilă, litigiul va continua în instanțele de judecată, iar Primăria va întreprinde toate acțiunile pentru ca bugetul să nu fie prejudiciat.