Guvernul a aprobat miercuri noi modificări ale Regulamentului privind organizarea și desfășurarea Concursului republican „Pedagogul anului”. Scopul acestor schimbări este să asigure integritatea și onestitatea candidaților, sporind astfel responsabilitatea acestora și prevenind orice suspiciuni legate de corectitudinea profesională a participanților.
Modificările vin după scandalul legat de Valentina Moscalu, „Educatorul Anului” din 2024, care a fost sancționată disciplinar. Deși Ministerul Educației a analizat posibilitatea retragerii titlului, nu a existat temei legal pentru anularea acestuia. Cazul a ridicat întrebări privind transparența și corectitudinea concursului.
„În urma situației care am avut-o în anul precedent, va fi introdusă o nouă prevedere pentru a asigura pe deplin integritatea desfășurării concursului și pentru a elimina orice dubii cu privire la corectitudinea selectării învingătorilor. Această modificare ne va ajuta să evităm astfel de situații pe viitor și să asigurăm buna reputație a concursului”, a spus Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
Noile prevederi din Regulament se referă la:
- completarea dosarului de concurs al candidatului cu o declarație pe propria răspundere privind lipsa sancțiunilor disciplinare ale acestuia;
- uniformizarea terminologiei utilizate, în conformitate cu prevederile Codului Educației și ale Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, aprobat anual de Ministerul Educației și Cercetării;
- excluderea cadrelor didactice din învățământul extrașcolar din concurs, având în vedere existența unei competiții dedicate acestora, organizată de Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” din subordinea MEC. În ultimii ani nu au existat cereri de participare din partea acestor cadre didactice.