Actualitate

Uzina Electromaş de la Tiraspol şi-a sistat activitatea

Uzina Electromaş de la Tiraspol şi-a sistat activitatea

Uzina Electromaş de la Tiraspol şi-a sistat activitatea. Aşa-zisele autorităţi din regiunea transnistreană susţin că 600 de muncitori vor rămâne fără loc de muncă şi acuză Chişinău că le-ar fi blocat exportul. Guvernul reamintește că mărfurile uzinei erau exportate în Federaţia Rusă, iar Republica Moldova nu susţine un stat agresor. În plus, marfa exportată putea fi folosită și in scopuri militare.

Potrivit presei de la Tiraspol, uzina Electromaș este obligată să-şi sisteze activitatea pentru că autorităţile de la Chişinău clasifică motoarele electrice drept produse cu dublă utilizare.

Ministrul Economiei respinge acuzaţii şi spune că mărfurile produse pot fi utilizate inclusiv în scop militar și din acest motiv nu pot fi exportate. Unica soluţie este ca uzina să identifice alte destinaţii.

DUMITRU ALAIBA ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: Nu este adevărat faptul că se blochează exporturile, este adevărat faptul că unele exporturi nu pot fi aprobate pentru că este vorba de bunuri cu dublă destinaţie şi atunci când utilaje sau alte materiale care pot fi utilizate pentru scopuri militare, atunci destinaţia exportului este foarte importantă. Noi nu vrem să fim văzuţi sponsorizând şi susţinând agresorul.

OLEG SEREBREAN vicepremierul pentru Reintegrare: Problema ţine nu de aspectul reintegrării, dar de aspectul de securitate, de comisia are lucrează pe domeniul mărfurilor cu dublă destinaţie. Am avut şi o discuţie cu directorul întreprinderii, facem tot posibilul ca să reajustăm aşa destinaţiile spre care această întreprindere poate efectua exporturi. Înţelegem că este foarte greu să se producă aceste ajustări repede.

Uzina Electromaş este unul dintre cei mai mari producători de mașini electrice şi echipamente electronice, precum şi alte tipuri de dispozitive destinate industriilor de cărbune, petrol, gaze sau metalurgice. Potrivit presei din stânga Nistrului, pentru că produsele nu pot fi exportate, in depozite a rămas marfă de peste trei milioane de euro.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter