Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Reportajele Telejurnalului: Lipsa blocurilor sanitare în clădirile instituţiilor de învăţământ rămâne o problemă care nu şi-a găsit rezolvare

post-img
Veceu
Sursa foto: playtech.ro

La trei decenii de când Republica Moldova şi-a luat în mâini propriul destin, devenind stat independent, lipsa blocurilor sanitare în clădirile instituţiilor de învăţământ rămâne o problemă care nu şi-a găsit rezolvare. De-a lungul timpului, autorităţile s-au tot întrecut în promisiuni, dar am ajuns ca în secolul XXI să avem şcoli şi licee unde apa curentă este un lux iar toaletele în fundul curţii - o normalitate.

 


NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: "Datele Ministerului Educaţiei şi Cercetării arată că fiecare a şaptea şcoală din Republica Moldova are toaleta în curte. Culmea este că multe instituţii de învăţământ nu au nici apă potabilă, iar acolo unde condiţiile par decente, responsabilii cu igiena doar se laudă că furnizeză produsele necesare. Acestea lipsesc cu desăvârșire. Este concluzia la care am ajuns după verificările pe care le-am făcut în câteva instituţii de învăţământ din ţară. Dar să o luăm de la capăt."

La aproximativ 40 de kilometri de Chişinău, la gimnaziul din satul Cărbuna, raionul Ialoveni, cei peste 100 de elevi sunt nevoiţi să folosescă toaleta din curtea instituţiei de învăţământ, care a fost construită acum un deceniu şi a cărei stare lasă de dorit.

" Pe exterior, pereţii sunt jerpeliţi. Uşa este întredeschisă. De aici de afară se simte un miros oribil. E mizerie, un miros insuportabil. Ia uitaţi-vă ce murdărie."

 NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: " Este revoltător că în secolul XXI mai există astfel de condiţii pentru elevii care merg la şcoală şi care au şi ei anumite necesităţi."

În câteva minute şi-a făcut apariţia directorul instituţiei de învăţământ, indignat că filmăm toaleta fără permisiunea lui.

ION UNTILĂ, director, gimnaziul din satul Cărbuna: "Era normal să primiţi acordul.
- Vroiam să vă întreb.
- Nu avem dreptul să filmăm?
- Nu se filmează.
- Vroiam să vă întrebăm când ultima dată s-a făcut curăţenie în toaletă?
- O să aveţi probleme dacă în cadrul nimereşte un copil."

Directorul ne-a asigurat că femeile de serviciu fac curăţenie zilnic.

" La băieţi întotdeauna e mai dezordine şi mai fărmat, ce nu este clar, nu aţi învăţat şcoală?
- Cum vi se pare mirosul?
- Mirosul e foarte urât, dar el vine de desubt. Noi nu putem să curăţim haznaua în fiecare zi.
- Da podeaua cum este, curată?
- Ea deja e îmbibată, mai curată nu o faci."

Podeaua nu e doar îmbibată cu mizerie ci şi plină de găuri. Directorul instituţiei de învăţământ recunoaşte că acestea sunt periculoase pentru copii, dar promite că problema se va rezolva.  

"De cât timp este această gaură?
- Acum, în toamnă a apărut. Nu era la început.
- Planificaţi să o acoperiţi?
- Numaidecât. Mâine, domnule Petru. Mâine va fi acoperită. Asta întradevăr e pericol mare, nu se discută. Era problema în asta, că ei o scoteau şi o aruncau, şi noi am sudat-o. "

Toaleta a fost construită în 2012 şi de atunci nu a mai fost curăţată, a spus directorul instituţiei de învăţământ. Apoi a insistat să mergem în blocul de studii al şcolii primare, aflat în altă aripă a clădirii, pentru a se lăuda cu blocul sanitar amenajat la interior, acum câţiva ani.

"Apă aveţi?
- Da.
- Şi apă caldă tot?
- Da.
- Şi săpun?
- Este."

Ion Untilă susţine că la această toaletă pentru celor mici pot veni şi elevii din clasele gimnaziale.


ION UNTILĂ, director, gimnaziul din satul Cărbuna: "Toţi au acces aici. Au prioritate cei din clasele primare că ei sunt aici, alături. Clasa întâi, clasa a doua."

De la Cărbuna am mers 20 de kilometri pentru a ajunge la gimnaziul din satul Cigârleni, raionul Ialoveni.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: "Aşa arată în secolul XXI toaleta gimnaziului din satul Cigârleni. Are doar câţiva metri pătraţi. Aici merg atât elevii, cât şi profesorii. Acoperişul toaletei atârnă pe o bârnă putredă. Atârnă periculos."

Toaleta nu are uşi sau ferestre iar de apă şi săpun, nici vorbă.

ANGELA EREZAN, directorul gimnaziului Cigîrleni: "Vă imaginaţi, copiii merg la toaletă şi aici nu-şi pot spăla mâinile, dar avem apă la lavoar în interior, unde ei deja îşi spală mâinile
- Apă tehnică?
- Apă tehnică. Apa pentru consum, o procurăm."

De la director am aflat că, de fapt, gimnaziul funcţionează în clădirea grădiniţei şi, din lipsă de spaţiu, elevii sunt nevoiţi să înveţe în schimburi. Chiuvetele unde se pot spăla pe mâini şi cantina unde mănâncă sunt chiar pe coridor. Instituţia de învăţământ, frecventată de 181 de copii, nu are bani să repare toaleta din curte, iar pentru construcţia unor blocuri sanitare în interiorul clădirii, nici vorbă.

 ANGELA EREZAN, directorul gimnaziului Cigîrleni: "Nu am calculat, dar vom apela la Consiliul Raional să ne ofere un ajutor, poate să ieşin din această situaţie."

De la Cigârleni am pornit spre sudul Republicii Moldova, în Cantemir, unul dintre raioanele cu cele mai mari restanțe la condițiile sanitare în instituțiile de învățământ. Datele Ministerului Educației arată că din cele 29 de gimnazii și licee din această regiune, nouă au încă toaletele în curte. Mai grav este că patru dintre instituțiile de învățământ nu sunt conectate nici la reţeaua de apă potabilă.

 APA ŞI SANITAŢIA ÎN ŞCOLILE DIN RAIONUL CANTEMIR
Sursa: MEC

Total       29 şcoli şi licee
Toalete afară     9
Lipsa apei          4



Gimnaziul din satul Haragîş este frecventat de 92 de elevi. Instituţia nu are apă potabilă curentă iar femeile de serviciu sunt nevoite să care apă cu găleata de la fântână.

"Permiteţi-ne vă rog să vă ajut. Cam cât are această căldare. Câţi litri?
- 10 kilograme.
- Şi cât de des mergeţi la fântână?
- De trei, şi de patru ori.
- În total, 20 de kilograme.
- Da.
- Şi pe zi, cam câţi litri aduceţi?
- Şi 100 de litri, depinde cât cheltuim."

Apa este depozitată în vase, pe holul instituţiei de învăţământ şi e folosită mai mult pentru curăţenie. Acum doi ani, la acest gimnaziu a fost construit un sistem improvizat prin care apa este pompată de la cea mai apropiată fântâna din curte. Au fost amenajate şi câteva lavoare unde copii se pot spăla pe mâini, înainte să mânânce. Săpunul lipsea în ziua când am filmat acest reportaj, dar a fost adus după ce am stat de vorbă cu directorul. El a dat vina pe subalterni.

"Ei, ce să faci, trebuie să ai grijă. Voi uitaţi de fiecare dată. Unde, era aici.
- Dar e o coincidenţă că am venit noi şi aţi pus săpun?
- Nu, el se pune, dar era terminat acela, dar trebuie să aibă grijă, trebuie să vin eu să le spun."

Cu apa de la robinet bucătăresele prepară hrana la cantină şi spală vesela. Din cauza secetei, însă, nivelul apei din fântână a scăzut drastic şi în ultima perioadă se întâmplă tot mai des ca puţul să sece. În satul Haragîş nu există apeduct şi nici reţea de canalizare. Apa folosită de la gimnaziu ajunge într-o groapă de scurgere săpată în spatele clădirii. La câţiva metri distanţă se află şi toaleta şcolii.


NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: "Ca să ajungă la toaleta care se află în fundul curţii, atât elevii cât şi profesorii trebuie să parcurgă o distanţă de aproximativ 150 de metri. Cel mai complicat este iarna, atunci când se lasă frigul, dar şi pe vreme ploioasă, când singura cărare se umple cu noroi."

Toaleta a fost construită acum patru ani şi a costat aproximativ 120 de mii de lei. Banii au fost alocaţi din bugetul raional. Directorul şcolii speră acum să obţină finanţare pentru a construi blocuri sanitare în interiorul instituţiei de învăţământ. O mare problemă rămâne, însă, accesul la apă şi canalizare.

ALEXANDRU ROŞCA, directorul gimnaziului Haragîş: "E greu, nu-i comod, mai ales penrtu copii mici, noi înţelgem problema de mai mulţi ani încercă să sesizăm organele respective. Am scris şi proiecte, dar nu ne ajunge finanţare. Complicată problema este că nu avem apă în sat."


La aproximativ 10 kilometri de Haragîş, gimnaziul din localitatea Cîrpeşti este frecventat de178 de elevi. În ziua când am filmat reportajul, se construiau blocurile sanitare în clădire.


VASILE CEBANU, muncitor: "Am turnat podeaua, pereţi clădiţi, tencuiţi. Tot practic. Aici erau doar pereţii goi şi beton. Aici o să fie trei closete cum s-ar spune, trei viceuri care în picioare te aşezi. Şi cabine o să fie din steclopachet. Aici o să fie două lavoare, două uscătoare de mâini."

Vor fi WC-uri moderne pentru fete, băieţi şi persoane cu dizabilităţi.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: "Cele trei blocuri sanitare vor fi gata la sfârşitul lunii noiembrie. Costul total al lucrărilor se ridică la aproape 300 de mii de lei. Banii au fost alocaţi de Consiliul Raional Cantemir"

Acum, elevii sunt nevoiţi să meargă la toaleta din curte, insalubră şi urât mirositoare.


"Nu este comod, când plouă, ne murdărim. Este foarte inconfortabil."

"Este destul de greu, fiindcă nu prea dispunem de timp, în 10 minute nu prea reuşim să ne îmbrăcăm şi să ieşim afară să ne facem nevoile şi apoi să intrăm înapoi."

După ce vin de la toaletă, elevii se spală pe mâini la nişte lavoare improvizate din holul şcolii. Femeile de serviciu aduc apă de la fântână.



"Ca un fel de canalizare improvizată. Da?
- Noi punem, da, punem o căldare şi când se spală, se umple, şi noi o aruncăm."

Apa de la fântână nu e bună de băut şi e folosită doar pentru igienă şi necesităţile tehnice. Pentru consum, administraţia instituţiei de învăţământ comandă săptămânal apă îmbuteliată.

FEODORA CIOBANU, directorul gimnaziului "'Ştefan cel Mare", Cîrpeşti: " Zece butelii pentru 178 de copii.
- Şi ajung?
- Da, este suficient.
- Dar nu vedem pahare, cum beau apă?
- Copiii au peturi, fiecare copil are câte un pet de jumătate de litru. Vine şi îl încarcă de la butelie."

Directorul gimnaziului susţine că problema cea mare e că în sat nu există apeduct, aşa că este în căutare de soluţii pentru a construi un rezervor de apă pentru necesităţile şcolii. Până atunci, blocurile sanitare din interior, a căror construcţia este pe ultima sută de metri, vor fi, cel mai probabil, conservate.

FEODORA CIOBANU, directorul gimnaziului "'Ştefan cel Mare"", Cîrpeşti: "La moment, fântâna care asigură doar activitatea blocului alimentar, pe parcurs, 100 de procente nu vom fi asiguraţi. De aceea, problema dată trebuie soluţionată în comun cu comunitatea, administraţia publică locală şi dacă va fi cazul, vom ieşi şi la nivel raional."

Din raionul Cantemir, am revenit la Chişinău pentru a afla poziţia reprezentanţilor organizaţiei neguvernamentale Amensty Internaţional Moldova, care încearcă de multă vreme să atragă atenţia autorităţilor centrale privind accesul la apă și sanitație în instituţiile de învăţământ. Cu ceva timp în urmă, ONG-ul a realizat şi un sondaj iar sute de elevi au completat anonim un chestionar în care şi-au exprimat opinia despre condiţiile igienice şi sanitare în şcoli.

IULIA NAZARIA, coordonator, Amensty Internaţional Moldova: "Răspunsurile ne-au frapat. Am avut nişte răspunsuri de genul că evit să merg la şcoală, că toaleta şcolii este oribilă, nu este hârtie igienică, nu este săpun. Şi foarte mulţi copii ne-au spus că nu au apă potabilă, apă caldă să se spele pe mâini, iar în majoritatea şcolilor, fie sat, fie oraş, hârtia igienică sunt un lux."

Un semnal de alarmă trag şi medicii epidemiologi, potrivit cărora toaletele din curţi sunt adevărate focare de infecţie.

MARIANA TUTUNARU, medic specialist, ANSP: "Infecţiile intestinale, manifestate prin diaree, astea îs simptomele principale. În cazul nerespectării condiţiilor igienice, dacă copilul nu are condiţii pentru a-şi spăla mâinile, pe calea fecalo-orală se pot transmite bolile diareice acute, la copil. Perioada de incubaţie la bolile diareice acute este foarte scurtă. Practic de la o zi până la 7 zile se manifestă"



În acest an, Guvernul a alocat mai mulţi bani pentru infrastructură, inclusiv pentru reabilitarea şi construcţia blocurilor sanitare din şcoli şi licee. Autorităţile centrale recunosc, însă, că mai au mult de lucru la acest capitol, chiar dacă în ultimii ani se observă îmbunătăţiri.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educaţiei şi Cercetării: "Pregătim un proiect care va fi din finanţare, din partea României. Pregătim un proiect mare care să rezolvăm problema aceasta în toate instituţiile."

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: "Pe această cale încurajez primarii să aplice la programul Satul European cu proiecte de dotare cu apă, canalizare, blocuri sanitare în şcoli, grădiniţe, spitale, pentru că acestea sunt instituţiile care contează pentru noi."

Potrivit Ministerului Educaţiei, în 175 din cele 1.208 şcoli şi licee din Republica Moldova, elevii merg încă la toaletele din curte, iar în 24 dintre acestea nu există nici apă potabilă. Partea bună este că, încet dar sigur, civilizaţia ajunge şi în satele unde cabinele insalubre şi lipsa apei potabile păreau o normalitate până acum. În ultimul an, problema a fost soluţionată în 19 instituţii de învăţământ, unde s-au construit blocuri sanitare în interiorul clădirilor iar acum copii au condiţii decente. Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că vom reuşi să avansăm şi mai mult la acest capitol şi că, în cel mai scurt timp, toaletele din fundul curţii vor rămâne doar o amintire neplăcută.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter