Un sondaj sociologic privind "Conştientizarea Siguranţei Online în Republica Moldova" arată că smartphone-urile sunt, în prezent, cele mai răspândite dispozitive personale, iar 91 la sută dintre basarabeni au un telefon mobil de ultimă generaţie. Totodată, majoritatea respondenţilor nu ţine cont de confidenţialitatea datelor de acces la telefoanele mobile.
MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Datele sondajului "Conştientizarea Siguranţei Online în Republica Moldova" arată că după telefoanele mobile, în topul dispozitivelor personale sunt televizoarele smart. 61 la sută dintre basarabeni au un astfel de dispozitiv. De cealaltă parte, 9 procente dintre respondenţi declară că nu au un smartphone. Sunt, în mare parte, persoane cu vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani, pensionari care locuiesc în zonele rurale şi au un venit modest. Top trei activităţi online menţionate de respondenţi sunt apelurile telefonice. Aici vorbim despre 94 la sută dintre utilizatori. Reţelele sociale sunt folosite de 87% dintre cei chestionaţi şi chaturile online cu prietenii sau familia - amintite de 89 la sută dintre respondenţi. Aproape jumătate dintre participanţii la sondaj îşi folosesc smartphone-ul pentru sarcini legate de muncă.
În ceea ce priveşte securitatea online, 22% dintre persoanele chestionate susţin că utilizează parole unice pentru serviciile online, în timp ce alte 39 la sută optează pentru utilizarea mai multor parole pentru conturile lor. 33% folosesc aceeaşi parolă peste tot, iar 19% o schimbă o dată pe an, în timp ce alţii 14 la sută modifică parola de mai multe ori pe an. 42% dintre participanţii la sondaj au recunoscut că nu-şi schimbă niciodată parolele. La capitolul confidenţialitatea telefoanelor mobile, jumătate dintre cei chestionaţi spun că au o parolă sau un cod PIN, în timp ce 33% au menţionat că cineva le cunoaşte aceste informaţii de acces. De cealaltă parte, 14 la sută au declarat că telefoanele lor pot fi folosite fără nici o parolă.
DISPOZITIVE PERSONALE Smartphone-uri- 91% Televizoare smart- 61% Nu au un smartphone - 9% (55-64 de ani)
TOP TREI ACTIVITĂŢI LA TELEFON 1. Apeluri telefonice - 94% 2. Reţele sociale - 87% 3. Chaturi online - 89% 4. Sarcini legate de muncă - 48%
CONFIDENŢIALITATEA TELEFOANELOR MOBILE Utilizează parole unice şi diferite pentru servicii online - 22% Utilizează mai multe parole pentru conturile lor - 39% Utilizează aceeaşi parolă peste tot - 33% Îşi schimbă parola o dată pe an - 19% Îşi schimbă parola de mai multe ori pe an - 14% Nu-şi schimbă parola niciodată - 42%
CONFIDENŢIALITATEA TELEFOANELOR MOBILE Au o parolă sau un cod PIN- 50% Cineva le cunoaşte parola- 33% Nu au parolă sau cod PIN- 14% "Mă informez cel mai mult şi ascult muzică. -Aveţi un cod PIN sau o parolă la telefonul mobil? -Nu, nu folosesc. Doar dacă chiar e necesar, la serviciu spre exemplu." "Eu doar telefonez. Aşa, pot să mai trimit şi un mesaj. Cu telefonul, altceva eu nu fac nimic. -Aveţi o parolă la acesta? -Am parolă, da este parolă." "Găsim informaţii şi navighez pe reţelele de socializare. -Aveţi parole la conturile dvs? -Da, am la toate. -Şi le schimbaţi o dată la jumătate de an? -Nu, cum am pus, aşa şi sunt."
Cercetarea evidenţiază necesitatea adoptării unor politici sigure în mediul online pentru a garanta securitatea cibernetică a Republicii Moldova. MARINA BZOVÎI, director executiv, Asociaţia Companiilor din domeniul TIC: În Moldova, din păcate, conştientizarea vis a vis de siguranţa în mediul online este destul de joasă, însă studiul ne-a oferit nişte cifre îmbucurătoare în sensul că marea majoritate a populaţiei cunoaşte despre problemele ce ţin de siguranţa online, că trebuie să întreprindă careva măsuri. Dar răspunsurile oferite sunt mult mai joase decât cele din regiuni.
MIHAI LUPAŞCU, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: Statul trebuie să devină mai proactiv în lupta cu ameninţările cibernetice. Deci, în anul 2023, statul a făcut mai multe acţiuni în vederea consolidării securităţii cibernetice şi printre acestea pot menţiona: crearea Agenţiei pentru Securitate Cibernetică, care va avea un mandat naţional pentru asigurarea rezilienţei şi securităţii informaţionale a ţării, dar şi lansarea Institutului Naţional de Inovaţii în securitatea cibernetică de la UTM.
Republica Moldova este supusă în continuare unui război hibrid, iar conştientizarea populaţiei este primordială.
MARINA BZOVÎI, director executiv, Asociaţia Companiilor din domeniul TIC: În primul rând avem nevoie de mai multe campanii de informare la nivel naţional despre gestionarea identităţii digitale în mediul online, dar şi gestionarea fiecărui cont pe care îl avem. Totodată, avem nevoie de mai multă conştientizare la capitolul utilizare sau accesare de website uri, unde se fac plăţi, care dintre ele sunt securizate şi ce date de la card e ok să le dăm.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.151 de respondenți cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani. Datele au fost colectate în perioada 30 noiembrie-29 decembrie 2023, în zone urbane și rurale diverse. Cercetarea a fost efectuată de Magenta Consulting la comanda Academiei de Guvernare Electronică din Estonia şi finanţat de Uniunea Europeană în cadrul proiectului "Moldova Cybersecurity Rapid Assistance".