Actualitate

R. Moldova, SUA şi România: Exerciţii militare comune în perioada 4-18 august

post-img
Scutul de Foc 2024
Sursa foto: Radio Moldova

Forţele armate ale Republicii Moldova vor participa alături de cele ale SUA şi României la exerciţiul anual „Scutul de Foc – 2025”, care se va desfăşura în perioada 14-18 august la centrele de instruire ale Armatei Naționale a Republicii Moldova, potrivit army.md.

Exerciţiul „Scutul de Foc”, care s-a derulat din anul 2015 şi până în prezent, a devenit deja o tradiţie de referinţă privind posibilitatea de antrenament a militarilor moldoveni alături de colegii români şi americani. „Antrenamentul, desfăşurat conform standardelor internaţionale de calitate, este esenţial pentru atingerea compatibilităţii operaţionale a unei armate moderne, unul dintre obiectivele urmărite şi de Armata Naţională”, a subliniat Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Potrivit Planului de instruire anuală, antrenamentul implică şi unităţi de tehnică militară care, pe durata exerciţiului, se vor deplasa pe drumurile naţionale, în special pe timpul nopţii, fără a perturba traficul rutier.

Ministerul Apărării comunică faptul că antrenamentele militare internaţionale au devenit un subiect preferat al dezinformatorilor şi falsificatorilor de ştiri şi le recomandă cetăţenilor să se informeze din surse sigure, pentru a evita răspândirea informaţiilor false şi a manipulărilor, notează army.md.

Citește și: Zaharova amenință Chișinăul sub pretextul unor pretinse provocări în Transnistria

Săptămâna trecută, reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat țările occidentale pregătesc Republica Moldova pentru militarizare, pentru a juca rolul unei „a doua Ucraine”. Acestea sunt în realitate narațiuni false pro-Kremlin, care fac parte din tacticile războiului hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova.

Exercițiul „Scutul de foc” nu contravine statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

„Scutul de Foc” a fost apreciat de însuși fostul președinte pro-rus Igor Dodon în 2017. În calitatea sa de atunci de comandant suprem al Forțelor Armate, el a apreciat faptul că „ostașii moldoveni demonstrează un nivel înalt de pregătire” și a subliniat că Republica Moldova „are nevoie de modernizarea armatei, de reforme și de implementarea unor standarde care să corespundă cerințelor actuale”.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor