Cultură

Artiştii ruşi nu mai sunt aşteptaţi în R. Moldova ca pe timpuri, mai ales, cei care cântă ode Kremlinului şi susţin invazia Rusiei în Ucraina

Între artă și propagandă
Sursa video: TVR MOLDOVA

Sălile de concerte din Republica Moldova au fost mereu deschise şi pentru artiştii din Rusia, care aveau publicul lor. Războiul Moscovei în Ucraina se pare că a tras cortina pe scenele din Chişinău pentru cântăreţii şi actorii ruşi. O recunosc şi autorităţile Republicii Moldova, şi organizatorii de evenimente, dar şi publicul basarabean, care spun că artiştii care susţin agresiunea Rusiei în Ucraina nu sunt bineveniţi într-o ţară care condamnă ororile războiului.

MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: "Coincidenţă sau nu, de la începutul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, artiştii ruşi nu prea au susţinut concerte în Republica Moldova. Iar putinii care au evoluat pe scenele de la Chişinău militează pentru pace şi sunt împotriva politicii lui Putin. Şi dacă anii trecuţi, în special, în perioada sărbătorilor de iarnă, afişele din faţa Palatului Naţional erau împânzite cu feţele artiştilor ruşi, astăzi, acestea lipsesc. În schimb, suntem invitati la concerte ale artiştilor basarabeni sau din România."

În luna iunie a acestui an, mai mulţi interpreţi din Rusia erau invitaţi la Chişinău să susţină un concert sponsorizat de Partidul Şor. În ajunul spectacolului, doi dintre aceştia, raperul Alisher Morgenshtern și Egor Kreed, au anunţat că refuză să cânte într-un concert cu iz politic. În schimb, alţi interpreţi ruşi -  Filip Kirkorov, DAVA şi Ivan Dmitrienko - au ajuns în Republica Moldova, însă nu au mai apucat să urce pe scenă, deoarece concertul a fost anulat. Tot vara trecută, acelaşi Filip Kirkorov a revenit în Republica Moldova, dar a făcut cale întoarsă de la Aeroportul Chișinău, pentru că a primit interdicţia de a intra în ţară. Explicaţia Poliței de Frontieră a fost că acesta nu a întrunit condițiile de trecere a frontierei. Kirkorov venea din Crimeea, unde a susţinut un concert pentru soldații ruși răniți în Ucraina. 

"Astăzi, ei sunt aici, la reabilitare, şi le aducem mulţumiri medicilor noştri. Dacă puteți, vă rog, să vă ridicați în picioare şi să-i aplaudăm pe eroii noștri."

În schimb, în luna septembrie, pe o scenă din Chişinău era aplaudat cântăreţul rus Valerii Meladze. Este primul dintre artiștii ruşi care a condamnat războiul din Ucraina şi a cerut Kremlinului încetarea ororilor. Şi comediantul rus Maxim Galkin, cunoscut drept un critic aprig al lui Putin, a avut un spectacol la Chișinău. Se întâmpla în luna octombrie, când a impresionat publicul cu un discurs în limba română.

Iar în 17 decembrie, la Chişinău este aşteptat artistul de comedie Mikhail Schatz. El a părăsit Rusia la scurt timp după invazia ruşilor în Ucraina şi a condamnat războiul. La fel ca Meladze sau Galkin, acesta a trecut filtrul simpatiei publicului basarabean.

BORIS CREMENE, șef, Direcția Arte și Industrii Creative, Ministerul Culturii din Republica Moldova: "Noi nu avem cenzură dar Republica Moldova esare o poziţie foarte clară vizavi de războiul din Ucraina, Moldova condamnă acest război agresiv, de asta artiştii care susţin acest regim nu sunt bineveniţi şi nici nu prea riscă să vină că ştiu această poziţie. Nu sunt primiţi nici de autorităti, nici de public. Artiştii ruşi cum este Galkin, Meladze vin prin companii private de impresariat, au fost un şir de scriitori, Leonid Parfionov, deci oameni care nu susţin războiul."

LARISA ZUBCU, director, Sala cu Orgă: "Iată de când a început acest groaznic noi nu am invitat nici artiştii ruşi nu îndrăznesc probabil să ne contacteze pentru colaborări. Corespondăm dar vorbim strict doar ce ţine de profesia noastră, de muzică.  Erau colabori, invitam foarte multi c sunt foarte buni muzicieni si la Moscova şi în Sankt Petersburg."

Reprezentanţii companiilor de organizare a evenimentelor ne-au confirmat înafara camerei că, în acest an, au colaborat mai mult cu artişti din Republica Moldova şi din România, mai puţin cu cei din Rusia.

"În contextul războiului nu cred că este etic. Cel puţin eu nu aş merge, depinde şi cum ei văd războiul, dar dacă il susţin nu cred că e bine de susţinut aşa artişti."

"Cred că da că nu toţi poartă o vină. După muzică mă duc."

"Nu cred că e momentul să îi ascult şi pe ei, un protest care nu se merită dacă ei nu poată să se lupte cu prostia lor de a ucide oamenii."

" Da, nu am o problemă este vorba de cultură nu de politică."

"În general muzica rusă nu îmi place, engleză doar, occidentală."

Anii trecuţi, pe scenele din Republica Moldova erau nelipsiţi artiştii ruşi, precum Nikolai Baskov, Oleg Gazmanov, Sergey Lazarev, Grigory Leps sau Stas Mikhailov. Acum, însă, aceştia cântă ode Kremlinului şi susţin deschis invazia Rusiei în Ucraina.

BORIS CREMENE, șef, Direcția Arte și Industrii Creative, Ministerul Culturii din Republica Moldova: "Noi avem coloana a cincea care susţin deschis acest război şi respectiv aceşti artişti erau chemaţi pentru a-şi consolida forţele."

Anterior, autoritatile de la Chişinău au declarat că persoanele publice care fac apel la război, discordie și ură sunt indezirabile pe teritoriul  Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter