La Comrat a avut loc astăzi un marş dedicat împlinirii unui deceniu de la organizarea referendumului din Autonomia Găgăuză, declarat neconstituţional de instanţa de judecată. Atunci au fost supuse votului opţiunea regiunii pentru Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală dar şi posibilitatea ca autonomia să aibă o lege privind dreptul la autodeterminare. Autorităţile din regiune au decis că astăzi este o sărbătoare şi au proclamat data de 2 februarie Ziua unităţii populare. S-au ţinut discursuri doar în limba rusă, s-au scandat slogane antieuropene şi antiguvernare iar Rusia a fost elogiată.
Politicieni apropiaţi fugarului Ilan Şor au fost în fruntea coloanei de oameni. Printre ei deputatul Marina Tauber dar şi başcanul Evghenia Guţul. Unii participanţii la marş ne-au declarat că referendumul din 2014 a dat rezultate, chiar dacă a fost declarat ilegal. Nu au putut, totuşi, să spună care au fost acestea.
La manifestaţie au participat şi foarte mulţi elevi, chiar dacă astăzi e zi de şcoală şi trebuiau să fie la ore.
MARINA TAUBER deputat: „Copiii pot să vină cu părinţii şi este alegerea lor. -Dar azi e zi de ore. -Înseamnă că probabil o să aibă o altă zi în care o să recupereze. Dar cred că noi mai bine să ne consultăm cu autorităţile din Găgăuzia."
Acum câteva zile, şeful Direcţiei Educaţie Comrat, Natalia Cristeva, a semnat un ordin prin care directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ din autonomie sunt obligați să organizeze participarea cadrelor didactice și a elevilor din clasele liceale la marșul consacrat aniversării a 10 ani de la referendumul din 2014.
Ministrul Educaţiei, Dan Perciun, nu exclude că va trimite Centrului Naţional Anticorupţie o sesizare legată de întreruperea ilegală procesului de învăţământ în Autonomia Găgăuză.
DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Implicarea elevilor în activități politice, într-o manieră forţată din contul orelor reprezintă depășirea atribuțiilor de serviciu. Ei zic că aia e zi liberă, mai sunt elemente care trebuie să le clarificăm. Urmează să decidem dacă ne vom adresa organelor de drept pentru tragerea la răspundere acelor vinovaţi sau cum să calificăm această faptă. "
Referendumul desfăşurat pe 2 februarie 2014 în Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia a fost declarat neconstituţional de Judecătoria Comrat. Asta după ce Procuratura Generală a iniţiat un dosar penal privind organizarea ilegală a plebiscitului.