Economic

Modificări la sistemul de compensații

Modificări la sistemul de compensații

Şi în acest, statul va oferi compensaţii la consumul de gaze, energie termică şi electricitate. Potrivit ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, diferența este că vor fi şapte categorii de compesanţii, cu două mai multe faţă de anul trecut. Autoritățile speră că vor putea ţinti mai bine categoriile vulnerabile şi au introdus mai multe filtre de control.

ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „În acest an am introdus două noi categorii pentru a încerca să țintim mult mai bine gospodăriile cu venituri mici. Acum avem 7 categorii, vom încerca să avem o distribuție mult mai echitabilă a compensațiilor în funcție de vulnerabilitatea energetică”.


Este vorba de categoria de vulnerabilitate energetică "extremă", urmată de categoria "foarte ridicată", după care cea "ridicată". Şi în acest an, se vor păstra categoriile de vulnerabilitate "medie", "scăzută", "primară" şi "fără vulnerabilitate".

CATEGORII DE VULNERABILITATE ENERGETICĂ 1. Vulnerabilitate Energetică Extremă 2. Vulnerabilitate Energetică Foarte Ridicată 3. Vulnerabilitate Energetică Ridicată 4. Vulnerabilitate Energetică Medie 5. Vulnerabilitate Energetică Scăzută 6. Vulnerabilitate Energetică Primară 7. Fără Vulnerabilitate Energetică

Noutatea este că nu se vor păstra categoriile de vulnerabilitate energetică de anul trecut, iar consumatorii vor trebui să se înregistreze, din nou, pe platforma onlineunde vor introduce datele actualizate despre veniturile acumulate. Autorităţile spun că analiza va fi mai riguroasă decât anul trecut.


ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Noi putem să verificăm consumul istoric. Dacă o gospodărie a declarat in sistemul de compensații un venit de 5000 de lei, iar consumul de energie a fost de 15 mii de lei, atunci sistemul automat ne-a arătat că este o problemă în acest sens. Noi avem mai multe filtre pentru a înțelege care e situația din acea familie. Anul asta am introdus un filtru suplimentar”.

Totodată, autorităţile promiteau că, până la începutul sezonului rece, va exista o ieftinire semnificativă a tarifului la gaz, însă evită să spună când se va întâmpla acest lucru.


VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Noi acum încă mai continuăm să achiziționăm şi încă nu avem acum acoperit întreaga perioada de iarnă. Din această cauză, este prematur, chiar şi zilele precedente s-au mai luat niște volume. Energocom va anunța ce volume şi la ce preţ au fost achiziționate. După ce finalizăm acest proces vom comunica exact. Nu vreau să fac acum speculații”.

În prezent, consumatorii casnici achită pentru un metru cub de gaz 18 lei şi 06 bani, conform ultimei ieftiniri operate de ANRE la începutul lunii iunie.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter