Peste 200 de tineri de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău au participat la un eveniment-experiment demonstrativ despre efectele nocive ale țigărilor electronice și ale altor produse de tutun și nicotină. Prin intermediul experimentelor științifice, aceștia au văzut pericolele ascunse ale țigărilor electronice și ale altor produse de tutun și nicotină.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în cadrul experimentelor au fost prezentate substanțele din țigările electronice atât din perspectivă chimică, cât și medicală, precum și impactul acestora asupra sănătății și viitorului tinerilor.
Evenimentul face parte din campania de informare și sensibilizare antifumat „Nu te lăsa aburit(ă)!”, inițiată de comun de Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu sprijinul Uniunii Europene și al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.
Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării a menționat: „Eu vreau să mă adresez tinerilor și să le spun că în lumea asta sunt câteva industrii tare mari, tare periculoase și tare bogate, care cheltuiesc foarte mulți bani pentru a-i convinge să le utilizeze produsele. Este vorba despre industria alcoolului, industria tutunului, din droguri, la fel, se fac extrem de mulți bani la nivel internațional, inclusiv în Republica Moldova. Respectiv, aceste companii și oamenii care stau în spatele lor o să vă mintă de o să înghețe apele, o să încerce să vă împingă produsele lor, prezentându-le ca fiind ceva nou, inovativ, gustos și atractiv. Ei nu dau doi bani pe sănătatea fiecăruia dintre voi și unicul lor obiectiv este să își crească profiturile din contul sănătății și al buzunarelor voastre. Așadar, fiți foarte conștienți de acest lucru. Nu vă lăsați influențați de alții când vine vorba despre viața voastră. Mult succes și mult succes campaniei, care cred că o să ajungă la cât mai mulți elevi, pentru ca să dăm o mână de ajutor luminii în lupta cu întunericul.”
Ala Nemerenco, ministra Sănătății: „Ne dorim ca tinerii să se informeze unii de la alții. Pe de altă parte, istoria ne-a arătat că nu putem nicidecum să avem încredere în industria tutunului. Iar practicile de marketing sunt nu doar o amenințare pentru sănătatea noastră de acum, ci un atac la viitorul nostru, deoarece industria subminează sănătatea copiilor noștri și progresul nostru național în sănătatea publică. Moldova nu poate fi și nu vom accepta niciodată să fie un teren de joacă pentru interferențele industriei tutunului. Vom continua să consolidăm toate politicile noastre în domeniul controlului tutunului.”
În cadrul campaniei vor fi demontate percepțiile false conform cărora țigările electronice ar fi mai sănătoase decât cele tradiționale, demontând mituri răspândite despre aceste produse. Lecții informative despre conținutul nociv al țigărilor electronice și promovarea alegerilor sănătoase pentru viitorul tinerilor se vor desfășura în mai multe școli din țară, inclusiv în școlile care sunt parte a Rețelei naționale de școli care promovează sănătatea.
Potrivit datelor prezentate de MEC, 12,7% dintre adolescenții de 13-15 ani din Republica Moldova folosesc în prezent țigările electronice. La nivel mondial, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani utilizează țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină.
Campania NU TE LĂSA ABURIT(Ă)! îndeamnă profesorii, părinții, organizațiile de tineret și nu numai să urmărească canalele de comunicare ale Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, ANSP și OMS Moldova, să se alăture acesteia și să distribuie cât mai extins mesajele campaniei.