Gustările nesănătoase sunt o capcană din ce în ce mai greu de evitat. Ele contribuie la creșterea în greutate și generează multe probleme de sănătate. În Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre adulți sunt supraponderali, iar 11% dintre copii se confruntă cu aceeași problemă. Specialiștii recomandă să alegem fructe sau nuci în locul snack-urilor procesate.
Sunt destui dintre cei ce sustin că nu au timp pentru o masă completă și aleg gustări rapide, dar nesănătoase.
Psihologii avertizează că mâncatul nesănătos poate fi adesea legat de ceea ce numim "foamea emoțională". Ei recomandă educația alimentară încă de la vârste fragede pentru a ajuta copiii să învețe să gestioneze emoțiile fără a recurge la mâncare ca refugiu.
DIANA BÎRLIBA, psiholog şcolar: „Fie că trăiesc situaţii dificile sau stresante sau se plictisesc, consumă anumite produse făsă a simţi starea aceasta fiziologică. Educarea de mic a copilului li stabilirea regimului. Copilul să ştie că are un regim alimentar cu mese incluse şi gustări şi când simte nevoia, când are nişte emoţii să ştie să le gestioneze sau să ştie să le exprime şi să nu folosească anumite alimente, pentru a le acoperi sau a simţi starea de bine.”
Pentru a menține un echilibru sănătos și a reduce riscurile de obezitate, nutriționiștii recomandă fructe sau nuci, în locul snack-urilor procesate.
OLGA CARA, nutriţionist: „Se recomandă, o gustare să nu constituie 150-200 de calorii, cee ace ar constitui, un fruct de 200 de grame, cam cât încape în pumnul nostru sau 30 de grame de seminţe şi nuci, preferabil în prealabil hidrate, fie acele fructe, legule în formă deshidratată.”
Potrivit OMS, peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate, iar 2,8 milioane de adulți mor anual din cauza greutății excesive. Până în 2030, Federația Mondială a Obezității estimează că una din cinci femei și unul din șapte bărbați vor fi obezi.