Justiție

Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, rămâne în arest preventiv

video

Şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată astăzi de către magistraţiei Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. Escortat, în cătuşe, Creangă s-a declarat nevinovat.

BFCO

„ - Sunt scurgeri de informaţii din dosarul penal, ceea ce nu-i normal. - În imaginile video apăreţi şi dumneavoastră. Atunci ce legătură aveţi cu acele persoane.... cu persoana de la Ambasada Rusiei din Republica Moldova? - Este un vecin de-al meu. Discutam”.


„Sunt nevinovat şi voi demonstra asta în instanţa de judecată". Sunt primele declaraţii ale şefului Direcţiei juridice din Parlamentul Republicii Moldova, Ion Creangă. El a mai precizat că era vecin cu angajatul Ambasadei Rusiei de la Chişinău. Creangă este învinuit că i-ar fi expediat periodic informaţii secrete reprezentantului Ambasadei ruse. Avocaţii au cerut eliberarea lui Creangă, din cauza unor probleme de sănătate. Judecătorii au respins solicitarea.


„ - Este adevărat că aţi furnizat informaţii secrete unui angajat de la Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău? - Nu, doamnă, nu”.

BFCO


Apărătorii au refuzat să discute cu jurnaliştii, însă au declarat că vor contesta decizia de astăzi a instanţei. Procurorii suţin că au suficiente probe care demonstrează vinovăţia lui Ion Creangă.


DUMITRU ŞTEFÂRŢĂ, procurorul de caz: „În primul rând, riscul eschivării. M-am exprimat visavi de faptele care îi sunt încriminate dumnealui şi visavi de gravitatea faptelor. Doi: riscul ingerinţei prin faptul că martorii sunt foştii lui subalterni asupra cărora se poate exercita presiuni. - Informaţii secrete, totuşi, domnul Creangă, ce fel de documente....? - Eu acum nu că pot oferi ce fel de ifnromaţii că sunt cu acces restricţionat. De asta şi am insistat în şedinţa de judecată ca aceste materiale când vor fi cercetate să fie în şedinţă închisă”.


În dosar sunt doi martori din partea procurorilor, iar apărătorii au solicitat completarea listei cu alţi trei, inclusiv audierea preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu. Reamintim că, şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, a fost reţinut la sfârşitul lunii iulie pentru că ar fi furnizat informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău. Acestea puteau fi folosite în defavoarea intereselor țării. Creangă ar fi avut şi un contract cu diplomatul rus şi chiar era remunerat cu sume între 500 şi 2000 de dolari. Acesta a fost suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter