Politic

Jānis Mažeiks la Moldova Security Forum 2024: „Nu există o Europă sigură fără o Moldovă democratică și rezilientă. Reziliența Moldovei reprezintă reziliența UE.”

video

Experți din mai multe ţări s-au reunit astăzi la Chișinău, pentru a analiza peisajul de securitate din Republica Moldova și din regiune în cadrul Moldova Security Forum 2024. S-a discutat despre cele mai mari provocări de securitate, cu accent pe amenințările hibride şi cibernetice, dezinformare și strategiile pentru reconstrucția Ucrainei. Autoritățile au reiterat că doar un singur stat violează neutralitatea Moldovei, adică Federația Rusă, care își ține ilegal forțele armate pe teritoriul țării.

BFCO

Discuţiile s-au axat pe identificarea unor soluții pentru creșterea siguranței, rezilienței și alinierii R. Moldova la comunitatea europeană.


Excelența Sa JANIS MAZEIKS ambasadorul UE în R. Moldova: " Războiul din Ucraina arată că ambițiile imperialiste sunt în creștere și că există și noi amenințări la adresa democrației. Prioritățile noastre trebuie să fie la Chișinău și la Kiev. Nevoile lor trebuie să fie nevoile noastre. Nu există o Europă sigură fără o Moldovă democratică și rezilientă. Reziliența Moldovei reprezintă reziliența UE.”


BRIGITTA TRIEBEL directoarea Biroului Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova: " Democrația și libertatea necesită securitate. Influențele ilegale externe în R. Moldova încă o data au subliniat acest lucru. "

BFCO


IULIAN GROZA director executiv IPRE: „Neutralitatea rămâne importantă pentru cetățenii R. Moldova. Totuși, nu este suficientă pentru a face față amenințărilor care vin în continuu.”


Ministrul Apărării de la Chișinău a declarat că provocările la adresa Moldovei vin din partea Federației Ruse, singurul stat care ne încalcă neutralitatea. Iar parteneriatele reprezintă instrumente cheie pentru protejarea suveranității și integrității teritoriale.


ANATOLIE NOSATÎI ministrul Apărării al R.Moldova: „În acest moment, doar o singură națiune încalcă neutralitatea noastre. Este Federația Rusă, din cauza staționării ilegale a forțelor armate pe teritoriul țării noastre. În rest, toate colaborările noastre sunt bazate pe respect și parteneriate. "


Securizarea statului este una dintre prioritățile privind integrarea europeană a R.Moldova, spun experții.


ION TĂBÎRȚĂ director CID NATO în R.Moldova: " Dacă noi nu vom reuși să ne securizăm atunci acel obiectiv care ni l-am propus integrarea europeană va fi deturnată. Și recentul scrutin electoral a demonstrat foarte bine cum coruperea electorală, dezinformarea pune în pericol deturmarea parcursul european."


ION COROPCEAN fost șef al Statului Major din R.Moldova: „Am vorbit despre neutralitate și dreptul nostru de a ne apăra. Iar dreptul de a ne apăra înseamnă de a avea și o armată cu capacități necesare să asigure ceea ce numim noi securitate și apărare.”


Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, autorităţile de la Chișinău au început să acorde mai multă atenție dezvoltării Armatei Naționale.


IGOR GROSU președintele Parlamentului: „Anul trecut a fost creșterea acea fără precedent a bugetului pentru Ministerul Apărării, am beneficiat de European Peace Facility. Acum sunt în desfășurare lucrările de construcție a orășelului militar.”


În 2025, în R. Moldova va ajunge cel de-al doilea radar achiziționat cu sprijinul UE, care va putea detecta și obiectele de mici dimensiuni, cum ar fi dronele.


ANATOLIE NOSATÎI ministrul Apărării: " Următorul radar este în proces de confecționare, achiziția fost inițiată de UE, în cadrul European Peace Facility, luivrarea va fi la sfârșitul anului 2025. " Al doilea radar vine cu niște performanțe mai avansate și va avea o capacitate mai mare la nivel de depistare precum și raza de acțiune.”


Din 2021 și până în 2024, UE a acordat, prin intermediul "Facilității Europene pentru Pace" 137 de milioane de euro Armatei Naționale. Moldova fiind al doilea cel mai mare beneficiar al sprijinului bilateral în cadrul acestui instrument.


ANATOL ȚĂRANU coordonator științific, Agenția pentru Știință și Memorie Militară: „Aderarea la UE ridică gradul de reziliență dar nu este o garanție absolute a securității R.M, doar aderarea la NATO ar putea să ne pună sub această umbrelă a securității garantate.”


"Moldova Security Forum" se desfășoară în perioada 19-20 noiembrie. Evenimentul este organizat de Biroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova și Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter