Social

Primul transplant hepatic din anul 2024, efectuat în Republica Moldova. Viața unui bărbat a fost salvată de fratele său mai mic

post-img
Transplamt hepatic

Un bărbat de 40 de ani fost salvat chiar de către fratele său mai mic, care i-a devenit donator. Intervenția a avut loc pe 19 ianuarie.

Astăzi ambii pacienți s-au externat la domiciliu în stare bună, se arată într-un comunicat al IMSP SCR „Timofei Moșneaga”.

”Pacientul de 36 de ani a donat lobul drept al ficatului pentru fratele său, care suferea de ciroză hepatică. Operația a fost una planică. Perioada postoperatorie a decurs fără particularități” a menționat șeful Catedrei Chirurgie Nr. 2, prof. Adrian Hotineanu.

Bărbatul povestește că a luptat cu boala 10 ani, iar în ultimii doi, aceasta s-a agravat. Unica salvare era transplantul de ficat.

”Zece ani am avut depresie. Când am aflat că fratele mă va ajuta deja consideram că nu mai sunt bolnav. Aveam emoții mari. Îi mulțumesc foarte mult pentru că mi-a dat șansa la o a doua viață. Aduc mulțumiri și întregului personal medical pentru că m-au salvat. Mă simt mult mai bine”, a declarat pacientul.

Fratele său spune că nu a avut dubii în privința deciziei de a-și salva fratele.

”Când am văzut care era situația deodată am simțit că eu voi fi donatorul. Am avut noroc. Analizele au arătat rezultate bune. Toată procedura a decurs destul de repede. Eu mă simt bine. Revenim ambii bucuroși acasă ”, a declarat el.

Ambii frați se vor recupera postoperator la domiciliu.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter