Cultură

Muzeul Naţional de Etnografie din Chişinău găzduieşte o expoziţie de covoare tradiţionale româneşti

Muzeul Naţional de Etnografie din Chişinău găzduieşte o expoziţie de covoare tradiţionale româneşti

Muzeul Naţional de Etnografie din Chişinău găzduieşte, în premieră, o expoziţie de covoare tradiţionale româneşti. Manifestarea, intitulată "Scoarţe româneşti", a fost inaugurată astăzi cu prilejul împlinirii a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

: 21 de covoare şi lăicere, din cele peste 1.200 de exponate de acest fel din patrimoniul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, au fost aduse la Chişinău. Alese cu mare grijă, acestea, reprezintă, în general, regiunea Olteniei din România.

VIRGIL NIŢULESCU, director, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Bucureşti: „Colecţiile celor două muzee se completează virtual în mod fericit, tocmai că ele exemplifică aceiaşi cultură şi aceiaşi tradiţie, prin aceste scorţe care sunt spectaculoase. Sper că vom reuşi să continuăm acets schimb expoziţional în anul 2025. Sper că va fi momentul ca muzeul de la Chişinău să vină cu o expoziţie din nou la Bucureşti”.

Gazda expoziţiei este Muzeul Naţional de Etnigrafie din Chişinău, cel  care, acum doi ani, a dus o expoziţie asemănătoare la Bucureşti.

PETRU VICOL, director, Muzeul Naţional de Etnografie, Chişinău: „Doi ani în urmă, Muzeul nostru a expus în cadrul Muzeului Ţăranului român o expoziţie frumoasă din colecţia muzeului nostru, care s-a bucurat de succes în Bucureşti şi toată România. Iată astăzi este o vizită de răspuns din partea colegilor noştri, cu aceste 21 de scoarţe foarte frumoase”.

Vizitatorii s-au arătat impresionaţi de scoarţele româneşti, adevărate opere de artă.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii, Republica Moldova: „Nu trebuie să ne cramponăm în demonstrarea faptului că suntem români în Republica Moldova, faptului că avem o singură limbă, că avem un singur patrimoniu şi reprezentăm, de fapt, o parte din cultura românească. Mesajul nostru care l-am mai spus că în parcursul nostru european, în integrarea Uniunii Europene, noi nu venim cu o altfel de cultură. Noi venim, de fapt să completăm cultura românească”.

Expoziţia a fost inaugurată astăzi, cu prilejul împlinirii a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, şi poate fi admirată până pe 20 iunie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter