Consiliul UE a adoptat un pachet de modificări legislative pentru a accelera sprijinul acordat guvernelor și regiunilor din UE în gestionarea efectelor războiului purtat de Rusia în Ucraina, inclusiv găzduirea unui număr mai mare de refugiați ucraineni, relatează CaleaEuropeana.ro.
Noile măsuri vin în completarea finanțării deja mobilizate în sprijinul refugiaților ucraineni în cadrul Acțiunii de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), adoptată în aprilie. Măsurile cresc și mai mult flexibilitatea în utilizarea fondurilor politicii de coeziune a UE, pentru a canaliza resursele către sprijinirea refugiaților, ținând seama, în același timp, de constrângerile bugetare cu care se confruntă statele membre și asigurând o eficiență maximă a sprijinului.
Modificările legislative abordează, de asemenea, punerea în aplicare întârziată a unor proiecte din cauza prețurilor ridicate la energie și a perturbărilor pieței cauzate de război, la care se adaugă consecințele pe termen lung ale pandemiei de COVID-19 asupra punerii în aplicare a proiectelor.
Printre măsurile specifice adoptate astăzi se numără:
- o prefinanțare suplimentară de 3,5 miliarde EUR pentru proiecte în vederea furnizării de lichidități suplimentare din programele din perioada 2014-2020
- extinderea posibilității de a obține o cofinanțare de 100% pentru investițiile în promovarea integrării socio-economice a resortisanților țărilor terțe
- extinderea posibilităților de transfer de resurse pentru acțiunile de sprijinire a refugiaților nu numai între Fondul european de dezvoltare regională și Fondul social european, ci și din Fondul de coeziune
- rambursarea retroactivă a proiectelor care se ocupă de nevoi legate de refugiați și care au fost deja finalizate
- alocarea dedicată a 30% din cheltuielile pentru refugiați autorităților locale și organizațiilor societății civile care își desfășoară activitatea în comunitățile locale
În practică, noile măsuri vor facilita finanțarea unei serii largi de acțiuni de sprijinire a persoanelor care fug din calea războiului, de la primire inițială și cazare la asigurarea accesului refugiaților la asistență medicală și la piața forței de muncă. Măsurile vor asigura, de asemenea, suficient sprijin direct pentru cei care asigură prima linie a asistenței pentru refugiați în comunitățile locale.
În plus, măsurile facilitează eșalonarea proiectelor întârziate din programele din perioada 2014-2020 la programele din perioada 2021-2027.
Co-legiuitorii UE au convenit asupra acestor modificări legislative printr-o procedură accelerată, pentru a oferi un răspuns rapid la nevoile urgente de pe teren, fără a aduce modificări propunerii Comisiei prezentate la sfârșitul lunii iunie.
Modificările legislative vor intra în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial.