Republica Moldova se pregătește pentru iarnă. Ministerul Energiei are două scenarii pentru sistarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către regiunea transnistreană. Unul în care partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea regiunii separtaiste, iar al doilea - în care va opri livrările și va afecta livrările de energie electrică pentru zona de pe malul drept al Nistrului.
Documentul suspus dezbaterii publice cuprinde 45 de măsuri pentru asigurarea energiei la iarnă. Printre acestea sunt reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15% in zona de pe malul drept al Nistrului, promovarea utilizării combustibililor alternativi, crearea stocurilor de securitate și completarea rezervelor de stat cu păcură și cărbune până la nivelul maxim prevăzut. În cazul regiunii transnistrene, planul prevede două scenarii de comportament a celor de la Gazprom, după expirarea contractului de tranzit a gazelor pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Primul scenariu presupune că partea rusă va căuta rute alternative.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Vom urmări cu atenție ce se întâmplă și vom alerta din timp dacă vom vedea că nu există semne că cei de la Gazprom și Moldovagaz fac acțiunile necesare pentru a implemeta contractual pe care-l au. Dacă se limitează, sau se sistează gazul pe malul stâng , care de facto venea gratuit, asta va avea impact atât pentru noi pe energie electrică, pe malul drept, cât și ar putea genera o criză pe malul stâng, pe care tot noi va trebui să o gestionăm”.
În cazul scenariului 2, în care "Gazprom" va opri livrările, ministerul energiei estimează că nu va exista deficit de gaz pentru consumatori și nu va fi nevoie de deconectarea consumatorilor. "Energocom" ar putea asigura necesarul de gaz și pentru consumatori protejați din regiunea transnistreană prin intermediul Tiraspoltransgaz", doar dacă vor achita costurile de achiziție.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Problema nu va exista pe dimensiunea tehnică. Ministerul Energiei poate garanta că volumele necesare de gaze, energie electrică, pe malul stâng și drept pot să ajungă nu-i nicio problemă. Problema va fi la nivel politc, legată de dacă nu plătesc cei din regiunea transistreană, atunci cine plătește și care vor fi pașii următori pe care-i va întreprinde guvernul pe dimensiunea de, eu aș numi-o reintegrare”.
Pentru energia electrică in zona de pe malul drept al Nistrului, în scenariul pesimist, R. Moldova va majora importul de energie din țările UE.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei:Asta sunt două scenarii pe care onest le-am pus pe masa. Pentru fiecare din ele există anumite lucruri. Nu toate pot fi puse în plan. Ambele scenarii le examinăm, ne pregătim și sigur că am fi vrut ca și ceilalți să vadă acest plan și să vină cu propuneri ce am putea reflecta mai departe." SERGIU TOFILAT expert în energetică: „Eu cred că scenariul de bază este că Putin va continua livrarea gazului în regiunea tranistreană. Dacă se întâmplă că el oprește gazul, în regiunea tranistreană ei nu au resurse, toată povara asta va trebui să vină pe spatele nostru. Rețele sunt și de gaz și de energie, întrebarea este de unde să luăm bani, după estimările mele vorbim de aproape 300 mil euro pe an, în principiu cred că RM nu va rămâne fără ajutor o să găsim suport din extern. Asta deschide calea spre reintegrarea țării, pentru că unica soluție a Tiraspolului este să ceară ajutor de la Chișinău”.
Planul de iarnă în sectorul energetic 2024-2025 a fost supus consultărilor publice pe 1 august.