Deputaţii au revenit la muncă, iar astăzi a început sesiunea de primăvară a Parlamentului. Reforma justiţiei, creşterea securităţii, a economiei dar şi integrarea europeană sunt câteva dintre priorităţi. Şi opoziția şi-a trasat câteva obiective şi spune că îşi doreşte mai multă cooperare cu majoritatea parlamentară.
Tradiţional, prima şedinţă a Parlamentului din sesiunea de primăvară a început cu imnului de stat, intonat azi de corul Liceului Onisifor Ghibu din Chişinău.
Inainte de ședintă, o parte dintre deputați și-au prezentat prioritățile.
MARIA PANCU deputat PAS: Vin cu o iniţiativă recentă semnată două zile în urmă plăcutî pentru pensionarii noştri. Sunt peste 30 de mii de pensionari care au activat până la pensie, au cotizat şi le erau salriile mici. Noi acum le ridicăm de la 2778 de lei minimală, la 3300 la toţi 30 de mii.
RADU MUDREAC deputat BCS: La ce veţi lucra în această sesiune? La reforma justiţiei. De ce, este prioritar? De atâta pentru că asta este standard la Moldova.
VASILE ŞOIMARU deputat PAS: Dosarul 7 aprilie, privatizarea şi marea hoţie a bunurilor patrimoniale şi furtul declaraţiei de independenţă.00:26 musca 00:31 Nu aş vrea să plec din acest Parlament până nu aş obţine acest lucru. Cum vă propuneţi săle soluţionaţi? În primul rând prin includerea lor pe ordinea de zi.
Deşi a rămas puţin până la alegerile parlamentare, deputaţii speră la o colaborare mai bună între facţiuni.
VLADIMIR VORONIN deputat BCS: Avem multe şi de toate, dar nu se aceptă de majoritatea parlamentară. Planificăm iniţiative în domeniul social, aceleaşi iniţiative în domeniul agriculturii, toate ce sunt legate de viaţa omului. Această sesiune va fi interesantă pentru că ea acoperă viitoarele alegeri parlamentare. Din acest motiv vor fi multe iniţiative mai ales din partea celor care în ultimii trei ani nu au avut nici o iniţiativă şi nici o propunere.
IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Eu le transmit acelaşi mesaj: La treabă. Nu umblăm şi ne niorlăim. Avem de votat legi care să vină să consolideze securitatea noastră energetică. În câteva săptămâni va fi votat Programul de susţinere şi dezvoltare şi creştere economică a R. Moldova.
Regulamentul prevede că Parlamentul se întrunește în două sesiuni anuale. Cea de primăvară începe în februarie și nu poate depăși sfârșitul lui iulie. Iar sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lui decembrie.