Actualitate

ISW: Rusia ar putea încerca să împiedice alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte, inclusiv prin proteste violente

post-img
Maia Sandu

Rusia va încerca, cel mai probabil, să împiedice la 3 noiembrie o nouă alegere a Maiei Sandu în funcția de președinte a Republicii Moldova și ar putea recurge chiar și la declanșarea protestelor violente, fie înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor, fie după. Despre aceasta se spune într-un raport al analiștilor ISW (Institutul american pentru Studii de Război), în care se face referire atât la alegerile din Republica Moldova, cât și la cele din Georgia.

ISW face referire inclusiv la faptul că Ilan Șor a finanțat pregătirea tinerilor moldoveni în Serbia, unde au învățat tactici de protest și destabilizare, care implicau arme și explozibili.

„Aceste rapoarte sugerează că Moscova încearcă să declanșeze proteste violente în Moldova și, deși autoritățile moldovenești au arestat unele persoane implicate în schema de formare, rămâne amenințarea ca actorii legați de Kremlin să încerce să stimuleze violența, fie înainte de 3 noiembrie, fie în săptămânile următoare pentru a contesta rezultatele”, se spune în analiza ISW.

Prin acțiunile sale, Moscova încearcă să recâștige avânt în eforturile sale de reconsolidare a controlului asupra spațiului post-sovietic prin alegerile aflate în desfășurare în Moldova și Georgia, și va căuta să valorifice succesele în aceste alegeri pentru a avansa în Ucraina și în alte părți din fosta Uniune Sovietică.

De asemenea, ISW mai spune că Rusia a implementat diverse metode din manualul său de război hibrid pentru a influența recentele alegeri din Georgia și a interfera direct în recentele alegeri din Moldova. Kremlinul s-a bazat pe operațiunile de informare atât în ​​Georgia, cât și în Moldova, și își adaptează metodele la caracteristicile distinctive ale istoriei, guvernelor, geopoliticii și societăților Moldovei și Georgiei. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter