Extern

Estonia îl înfurie pe Putin. Monumentele comemorative sovietice vor fi îndepărtate dintr-un oraş majoritar rusofil

post-img
Monument comemorativ sovietic
Sursa foto: cersipamantromanesc.com

Estonia va îndepărta toate monumentele comemorative sovietice publice din Narva, oraş majoritar rusofil, a anunţat marţi guvernul, citând tensiunile crescânde din oraş şi acuzând Rusia că încearcă să exploateze trecutul pentru a diviza societatea estoniană.

Făcând cândva parte din Uniunea Sovietică, Estonia este membră atât a NATO, cât şi a Uniunii Europene, şi a fost un susţinător ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie, informează agenţia de presă Reuters. 

Cu toate acestea, aproape un sfert din populaţia sa de 1,3 milioane de locuitori sunt de etnie rusă, iar guvernul este îngrijorat de faptul că minoritatea a căzut sub influenţa lui Putin.

Marţi, autorităţile estoniene din Narva au scos din oraş, cu ajutorul unei macarale, un tanc sovietic din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, conform imaginilor difuzate de postul naţional de televiziune ERR. 

Armata a fost chemată pentru această operaţiune, a declarat poliţia pentru agenţia de ştiri BNS. Premierul Kaja Kallas a declarat că îndepărtarea tancului a fost ordonată "deoarece tensiunile cresc în Narva şi în jurul acesteia", iar Estonia nu trebuie să ofere Rusiei ocazia de a exploata trecutul ţării pentru a diviza şi mai mult societatea, a relatat BNS.

Comitatul Ida-Viru din nord-estul Estoniei, care se învecinează cu Rusia şi include Narva, este format în proporţie de trei sferturi din etnici ruşi, potrivit statisticilor oficiale. 

Estonienii au o viziune mixtă asupra istoriei lor: invadaţi atât de forţele germane naziste, cât şi de cele sovietice în timpul războiului, au avut oameni de ambele părţi ale conflictului. În epoca sovietică au fost deportaţi, de asemenea, zeci de mii de estonieni în lagărele de muncă din Siberia.

În 2007, la Tallinn au avut loc revolte ale tinerilor, în special ale celor vorbitori de limbă rusă, atunci când Estonia a îndepărtat un monument al Armatei Roşii din al doilea război mondial din centrul capitalei. 

Moscova a calificat această acţiune drept o insultă la adresa luptătorilor sovietici care au alungat ocupanţii nazişti din Estonia şi a negat orice implicare în atacurile cibernetice ulterioare împotriva instituţiilor de stat estoniene.

În declaraţia sa de marţi, guvernul estonian a mai spus că va îndepărta şi alte monumente sovietice din Narva, cum ar fi un monument din epoca sovietică dedicat victimelor de război, care va fi înlocuit cu "un monument funerar neutru". 

Ministrul de externe Urmas Reinsalu a mai spus că oricărui străin care se opune acestor mutări i se va retrage permisul de şedere, a relatat agenţia de ştiri BNS.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter