Cultură

Teatrul Vasile Alecsandri din Bălţi a sărbătorit cei 65 de ani de existență

Teatrul Vasile Alecsandri din Bălţi a sărbătorit cei 65 de ani de existență
Sursa video: TVR MOLDOVA

Teatrul Vasile Alecsandri din Bălţi, fondat la 16 mai 1957, a sărbătorit cei 65 de ani de existență printr-un spectacol cu un mesaj profund. În scenă a fost pusă piesa "Avalanşa", o lecţie despre cum se înving şi se depăşesc fricile. Subiectul este mai actual ca oricând, în condiţiile războiului ruso-ucrainean, mai ales că piesa a fost montată de un renumit regizor de la Kiev.

Scenariul spectacolului i-a ţinut pe spectatori  cu sufletul la gură, pe toată durata sa. Piesa spune povestea a trei  generații de familii ce locuiesc izolate într-un sat de munte, ameninţat  continuu să fie măturat de avalanşe de zăpadă.Oamenii îşi trăiesc  bucuriile şi dramele vieţii doar în şoaptă, de teamă că un cuvânt rostit  mai tare va declanşa urgia albă.

INA ILAȘCIUC, actriță la Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri" din Bălți: „Este și o replică în spectacol că ... frica paralizează gândirea  omului. Cineva îi este frică să spună nu războiului sau  altceva. Mie îmi pare o piesă foarte actuală și cu un mesaj foarte  actual."

,,Avalanșa" a  fost montată de renumitul regizor ucrainean Linas Zaikauskas, refugiat  din Ucraina. Scena și culisele Teatrului Vasile Alecsandei din Bălţi au  devenit pentru el un refugiu pe timp de război.

LINAS ZAIKAUSKAS,  regizor din Ucraina. „Eu  consider că noi am reușit să obținem un rezultat de care să nu ne fie  rușine. Un rezultat care poate fi arătat în diverse țări, la diverse  festivaluri culturale. Mesajul  pe care vreau să îl transmit este să înfruntați frica. Cum o dată a și  afirmat Papa de la Roma, acest mesaj vreau să îl transmit și eu -  să nu  vă fie frică."

Consulul  General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu,  a tranmis un mesaj  de felicitare emoţionant spectatorilor dar şi celor 22 de actori ai  teatrului din Bălți, dintre care 6 sunt Artiști Emeriți, iar 8 Artiști  ai Poporului.

PETRIȘOR DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți.„Îi doresc mulți ani fericiți în continuare și la cât mai multe  spectacole. Și pentru că spectacolul din această seară are un titlu  sugestiv, le doresc o avalanșă de spectacole minunate."

author-img_1

Cristian Sava

Reporter