Extern

Alegeri anticipate în Franța. Analiștii consideră că Macron a recurs la un gest extrem de riscant

post-img
imagine simbol

Cutremur pe scenă politică franceză. Președintele Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul și a convocat alegeri legislative anticipate, după victoria categorică înregistrată de extrema dreapta la europarlamentare. Decizia lui Macron este riscantă și fără precedent: poate deschide ușa unei guvernări a dreptei extreme. Reuniunea Națională condusă de Marine Le Pen a ieșit pe primul loc la algerile europene din Hexagon. E cel mai bun scor obținut de această formațiune la nivel național, în ultimii 40 de ani.

 


Majoritatea prezidențială, Renaissance, a obținut jumătate din procentele extremei drepte. Anunțul lui macron de a dizolva Aduanrea Națională și de a convoca alegeri anticipate a provocat un șoc.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Dizolv în această seară Adunarea Naţională. Este o decizie gravă, grea, dar mai presus de orice e un act de încredere.

Jordan Bardella, 28 de ani, liderul extremei drepte, a anunțat deja că va fi candidatul partidului său, Reuniunea Naţională, la funcţia de prim-ministru al Franţei.

Jordan Bardella, Partidul Reuniunea Naţională: Permiţând Reuniunii Naţionale să depăşească 30 la sută din voturi, francezii şi-au dat verdictul. ŞI e categoric. Primim aceste rezultate cu umilinţă, cu seriozitate şi conştienţi de responsabilităţi.

Lidera Reuniunii Naționale, Marine LePen, declara că partidul e gata pentru alegeri. Rămâne de văzut dacă cele două tururi de scrutin – pe 30 iunie și pe 7 iulie – vor reconfirmă victoria înregistrată la europarlamentare.

Unii analiști sunt de părere că prin convocarea anticipatelor, Macron deschide ușa unei guvernări de extremă dreapta.

Anne Muxler, director Centrul de Ştiinţe Politice, universitatea Sciences Po: E un joc riscant, oferă extremei drepte posibilitatea de a ajunge, în premieră, la guvernare. De asemenea, se deschide posibilitatea coabitării între preşedintele Republicii şi un guvern de extremă dreaptă.

Timpul este scurt până la primul tur. Partidele nu au vreme să se organizeze, nu e timp pentru campanii de convingere a nehotărâților, care la europarlamentare nu au ieșit la vot.

Undă seismică de pe scenă politică a ajuns și pe piețele financiare. Acțiunile de pe bursă franceză au scăzut, pe piețe e nervozitate. Domnește incertitudinea, întrucât la scrutinul anticipat, practic orice scenariu e posibil.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter