Politic

Emanuel Macron propune Republicii Moldova apartenența într-o Comunitate politică europeană până la aderarea la UE

Maia Sandu, Emmanuel Macron
Sursa video: TVR MOLDOVA

Preşedintele francez, Emanuel Macron, a declarat, la întâlnirea cu Maia Sandu că, până la integrarea europeană a Republicii Moldova, el vede această ţară într-o Comunitate politică europeană. Preşedintele de la Chişinău a fost primită la Paris cu onoruri militare.

EMMANUEL MACRON preşedintele Franţei: „Sunt fericit să vă văd aici, la Paris, pentru a doua oară. Vreau să aduc mulţumiri pentru generozitatea de a primi refugiaţi. Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, organizată de Germania în parteneriat cuFfranţa şi România, am venit cu propunerea de a crea Comunitatea Politică Europeană. Săptămâna trecută sper să avem un răspuns clar pentru Republica Moldova.”

MAIA SANDU   preşedintele Republici Moldova: „Discuţia noastră are loc într-un context dificil şi tragic marcat de război. Vom dicuta  cu domnul preşedinte despre provocările şi  consecinţele războiului din Ucraina pentru R. Moldova. Despre  priorităţile agendei bilaterale moldo-franceze şi despre aspiraţiile europene ale ţării mele. Mulţumim Franţei pentru ajutorul de peste 300 de mii de euro oferit pentru gestionarea fluxului de refugiaţi dar şi pentru decizia de a realoca 2500 de refugiaţi. Vom discuta şi agenda europeană a R. Moldova. UE este mai întâi de toate un proiect de pace pentru noi. Dorim să aderăm la UE şi vom continua demersul nostru cu determinare şi  fermitate, anume prin prisma aspiraţiilor noastre europene salut iniţiativa preşedintelui Macron de a crea Comunitatea Politică Europeană care ar veni să sprijine şi să accelereze procesul nostru de aderarea la UE.”

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter