Social

Sprijin pentru victimele violenței în familie: Donații UN Women în Căușeni, Bălți, Ștefan Vodă

post-img
Sprijin pentru victimele violenței în familie

Centrele de asistență pentru victimele violenței în familie din Căușeni, Bălți și Ștefan Vodă au fost sprijinite recent de UN Women Moldova. Echipamentele IT, mobilierul, electrocasnicele și jucăriile pentru copii au contribuit la crearea unui mediu mai sigur și primitor.

Centrul maternal „Pro Familia” din Căușeni oferă sprijin esențial supraviețuitoarelor violenței domestice, femeilor și fetelor aflate în dificultate, precum și victimelor traficului de ființe umane. 

Înființat inițial în 2007 de „Asociația Psihologilor Tighina” și preluat ulterior de autoritățile publice, acesta a devenit un loc unde femeile și copiii găsesc nu doar adăpost, ci și suport social, psihologic și medical. 

Capacitatea centrului este de 33 de persoane, iar în prezent găzduiește 13 femei și 20 de copii.

În aceste centre, nu doar adulții primesc sprijin, ci și copiii, care, adesea, poartă cicatricile invizibile ale trecutului. 

„Toți copiii sunt integrați imediat în școli și grădinițe. Se lucrează individual cu fiecare, iar unii au nevoie de mai mult sprijin emoțional”, explică Oxana Creangă, asistentă socială în cadrul centrului.

Aceasta subliniază că donațiile au îmbunătățit considerabil și condițiile de muncă pentru angajați:

 „După donația mobilierului de la UN Women, este mult mai ușor să activăm. Confortul nostru la locul de muncă influențează direct rezultatele pe care le obținem cu beneficiarii”.

La fel de important pentru comunitate este și Centrul de asistență socială pentru cuplul mamă-copil și pentru copiii în situație de risc din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă. 

Fondat în 2008, acest centru găzduiește atât mame cu copii, cât și copii separați de părinți. În prezent, aici se află 10 copii și trei mame, două dintre ele având câte trei copii.

Pentru multe dintre mamele și copiii care ajung aici, aceste centre reprezintă o nouă șansă la o viață normală. 

O beneficiară recunoaște: „Nu știam că există un astfel de centru, dar mă bucur că am ajuns aici. Mă simt în siguranță și am primit sprijinul de care aveam nevoie”.

Un alt centru ce prestează servicii de asistenţă pentru victimele violenţei în familie este centrul de Criză Familială „SOTIS” din mun. Bălți.

Acesta are scopul oferirii protecţiei şi plasamentului temporar victimelor  violenţei în familie, socializarea şi (re)integrarea acestora în familie şi în comunitate. 

Oxana Ilco, directoarea Centrului a menționat: ”Lucrăm cu beneficiare nu doar din Bălți, dar și din alte raioane, care pot beneficia de servicii diverse la noi. Lucrăm la integrarea copiilor în instituțiile școlare, preșcolare; angajarea în câmpul muncii a mamelor în perioada în care stau la noi și acoperirea altor nevoi. Donația oferită de UN Women a ajutat la crearea unui mediu mai bun atât pentru beneficiarele centrului, cât și pentru angajați.”

Toate cele trei centre se află în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

Într-o societate în care victimele violenței sunt adesea marginalizate, existența unor astfel de adăposturi reprezintă un pas esențial spre recuperare și reintegrare socială. În final, mesajul este clar: există speranță, există ajutor, iar nimeni nu trebuie să rămână singur/ă în fața greutăților.

Dacă te confrunți cu o situație de violență, sună la 112 – Serviciul de Urgență sau la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008. Dacă cunoști pe cineva care suferă din cauza abuzului, încurajeaz-o să ceară ajutor. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter