Social

Ministrul economiei anunță concurs pentru numele unei aplicații care va ajuta populația să interacționeze cu statul

post-img
aplicație
Sursa foto: Facebook/Dumitru Alaiba

Ministrul economiei, Dumitru Alaiba, anunță concurs pentru numele unei aplicații care va ajuta populația să interacționeze cu statul, fără a navigha o multitudine de platforme.

floare carpet

„Ați auzit despre Diia? Super-aplicația ucraineană? Prin Diia poți să faci tot mai multe lucruri. Interacționezi cu statul din aplicație. Soliciți tot felul de extrase și certificate, depui o petiție, inclusiv ai în telefon actele de identitate electronice (buletin, permis de conducere, etc). 

În secolul 21 statul nu este un „ghișeu” (fie el și unic), nu este un sediu cu inscripție la intrare, nici coridoare cu birouri și hârțoage ștampilate. 

În secolul 21 statul este în telefonul mobil. De acolo poți plăti taxele, deschide o afacere, lua o autorizație, plăti impozite sau face o donație la armata ucraineană, depune o petiție sau plângere. De Diia se folosesc și adolescenții și pensionarii. 

Păi iată că noi tot pregătim o super-aplicație care vrea să schimbe modul în care cetățenii și antreprenorii văd statul. Agenția de Guvernare Electronică muncesc de zor, iar USAID Moldova susține acest efort. 

Aplicația va fi. Se lucrează de zor. Au rămas câteva luni până la prima versiune care va putea fi lansată pentru utilizatori. 

floare carpet

Dar avem nevoie de un nume BUN. Foarte bun! Este șansa noastră să redefinim ce înseamnă statul pentru cetățean. Să apropiem statul de oameni. Să inspirăm mai multă încredere, transparență și, important, calitate a serviciilor. Să minimizăm riscul de corupție. 

„Diia” în limba ucraineană înseamnă „acțiune”, iar asta inspiră o anumită dispoziție și o percepție. De fiecare dată când oamenii povestesc despre Diia, ei își transmit un mesaj clar despre ce înseamnă. Numele este important. 

Deci, avem nevoie de un nume. Un nume scurt, de maxim două silabe, sonor, ușor de memorat, dar care are o puternică asociație pozitivă. Poate fi despre viitor, modernizare, schimbare, evoluție, înainte, dezvoltare, acțiune, plus. Nu vrem un nume abstract. Am rata o ocazie să spunem ceva clar și răspicat: că o să schimbăm completamente modul în care este perceput acest stat de către cetățenii și antreprenorii săi. 

Vrem ca, de fiecare dată când cetățenii vor vorbi despre această aplicație, spunându-i pe nume, să transmită un mesaj clar despre ce înseamnă ea. Avem șansa să redefinim relația statului cu cetățenii și antreprenorii. 

Și, drept un prim pas, fac acest apel este să încercăm împreună cu societatea să găsim un nume pe potrivă. 

Ce nume ar trebui să aibă „Diia” moldovenească? 

În cazul în care găsim aici un nume, autorul (sau autoarea) va primi un premiu surpriză și, dacă va fi interesat(ă), va fi invitat(ă) într-un consiliu consultativ despre promovarea aplicației”, a scris Alaiba pe pagina sa de Fcaebook.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter