Justiție

Ministrul Justiției: "Să crezi că o astfel de persoană ca Eduard Harujen ar fi procurorul general dorit de Maia Sandu și PAS este neserios"

post-img
Sergiu Litvinenco

Ideea că o astfel de persoană ca Eduard Harujen ar fi procurorul general dorit de Maia Sandu și PAS este "ceva neserios", o spune Sergiu Litvinenco care susține că fostul procuror general al Republicii Moldova a contribuit semnificativ la capturarea statului Republica Moldova, fiind procurorul general personal a lui Plahotniuc.

"Chiar am râs când mi s-a spus lucrul acesta. Evident că este o prostie, nu știu cât de frustrat trebuie să fii ca să-ți imaginezi de exemplu că Maia Sandu și PAS-ul l-ar vrea pe Harujen Procuror general în condițiile în care știm foarte bine că domnul Harujen a fost procurorul general personal a lui Plahotniuc și a contribuit semnificativ la capturarea statului Republica Moldova. Capturarea împotriva căreia noi am luptat încă de la constituirea PAS-ului din 2016 și decapturare pe care am reușit-o într-un final împreună cu cetățenii Republicii Moldova. Deci, să crezi că o astfel de persoană ar fi procurorul general dorit de Maia Sandu și PAS este neserios", a declarat Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Ministrul Justiției este convins că Eduard Harujen nu are șanse să revină în fruntea Procuraturii.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarele sale sunt fabricate și că este victima unui plan de răzbunare care ar fi dirijat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. El e convins că Președintele Republicii Moldova ar sta în spatele operațiunii de înlăturarea sa din funcție, plan care ar fi fost implementat de Litvinenco și unii membri ai CSP. De asemenea, Stoianoglo cere demisia Ministrului Justiției și urmează să depună la Procuratură un denunț, fapt despre care Litvinenco spune că aceasta este strategia procurorului general suspendat de apărare.

"El este investigat pe mai multe capete de acuzare, inclusiv în raport cu eliberarea ilegală a unui lider ai unei grupări oligarhice și până la urmă dumneaului probabil are o strategie de apărare și ceea ce a făcut astăzi se încadrează în acea strategie de apărare și e dreptul domniei sale și nu am ce să îi reproșez în sensul că își valorifică acest drept la apărare", a declarat Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Amintim că după trei ani de la plecarea din funcţie, fostul procuror general al Republicii Moldova, Eduard Harujen, vrea să revină la şefia Procuraturii Generale. El i-a cerut preşedintelui Maiei Sandu să anuleze decretul semnat de Igor Dodon, în iulie 2019, prin care a fost destituit din funcţie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter