Actualitate

Ce înseamnă Referendumul constituţional privind integrarea europeană

Ce înseamnă Referendumul constituţional privind integrarea europeană

La scrutinul electoral de astăzi, alegătorii vor primi două buletine de vot. Unul este pentru participarea la Referendumul constituţional privind integrarea europeană. "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?" La această întrebare sunt invitaţi să răspundă cetăţenii. Obiectivul plebiscitului este modificarea Constituţiei Republicii Moldova.

SVETLANA GORE jurnalist TVR Moldova: În buletinul de vot pentru referendumul constituţional este prezentat proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. Este notat că preambulul Legii Supreme va fi completat cu două alineate noi, şi anume, cităm: "RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova". 

La Constituției se propune adăugarea unui cuprins dedicat "Integrării în Uniunea Europeană şi sunt notate articolele respective. La final, alegătorii trebuie să răspundă cu DA sau NU la această întrebare: Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Referendumul este un mecanism democratic mult mai la îndemână decât modificarea legii fundamentale prin Parlament, acolo unde ar fi necesară o majoritate de 67 de voturi, care în prezent nu există.

ALEXANDRU TĂNASE fost preşedinte al Curţii Constituţionale: În cazul în care referendumul va fi validat de Curtea Constituţională nu mai sunt necesare nici un fel de acţiuni legislative suplimentare. Textul care este supus referendumului şi care va fi în buletinul de vot. În cazul în care se va valida acest referendum, adică va fi numărul necesar de participare şi 50% + 1 din cei care vor participa vor spune "DA" acestei modificări, el va deveni în mod automat text de Constituție, urmând a fi republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova fără alte intervenții la nivel parlamentar.

Un răspuns afirmativ majoritar la referendum va însemna ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. De asemenea, integrarea în Uniunea Europeană va fi obiectiv strategic naţional.

ALEXANDRU TĂNASE fost preşedinte al Curţii Constituţionale: Dar aceasta nu înseamnă că pentru viitor nu vor mai fi nevoie de alte intervenții în Constituție, în cazul în care Republica Moldova va deveni membră a Uniunii Europene. Există alte prevederi constituționale care vizează bunăoară alegerile parlamentare, rolul Băncii Centrale Europene, etc, care trebuie inserate în Constituție în momentul în care noi am deveni membri UE, ceea ce din punct meu de vedere va necesita o nouă revizuire a Constituției doar că nu la această etapă.

Referendumul constituţional privind integrarea europeană a Republicii Moldova va fi considerat valabil dacă se va atinge pragul de participare de cel puţin o treime din numărul total de alegători înscrişi pe listele electorale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter