Proprietarul terenului fostului cinematograf "Gaudeamus" din Chişinău a reluat lucrările pe şantierul îngheţat aproape cinci ani. Doar că în loc de cinematograf, aici va fi ridicat un complex multifuncţional cu 15 etaje. Zielele trecute, agentul economic a reuşit să obţină de la Primăria Chişinău autorizaţia de construcţie. În 2020, primarul general Ion Ceban dădea asigurări că nu va permite ca spaţiile culturale din oraş să fie transformate în afaceri private.
Lucrările de demolare a cinematografului "Gaudeamus" din Chişinău au fost oprite în luna august 2020, după ce Consiliul Municipal a anulat autorizaţia de implementare a Planului urbanistic zonal al terenului. Proprietarul şi-a scost atunci toate utilajele, iar lucrările au fost oprite.
NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Agentul economic care deține terenul pe care se află ruinele fostului cinematograf Gaudeamus a reluat lucrările zielele trecute. Muncitorii au început cu extinderea șantierului și construiesc un nou gard care va delimita zona unde vor efectua, în primă fază, lucrări de demolare. Aceștia au dispărut imediat ce au văzut echipa noastră de filmare.
Locuitorii din preajmă s-au arătat indignaţi că în locul fostului cinematograf va fi ridicat un nou bloc.
Acum aproape cinci ani, şi primarul Ion Ceban avea aceeaşi părere.
"Este aberant ca pe locul fostului cinematograf Gaudeamus să fie ridicate blocuri cu 15 etaje, aşa cum a fost aprobat în anul 2016, de către CMC, care a aprobat ilegal un Plan Urbanistic Zonal ce ridică multe semne de întrebare.
Nu vom permite ca spaţiile culturale să devină business-ul unor oameni şi să fie încălcată legea", menţiona, în 2020, primarul Ion Ceban, într-o postare pe pagina sa de facebook.
Astăzi, Ion Ceban nu a particpat la şedinţa serviciilor primăriei şi nu am reuşit să aflăm ce l-a determinat să-şi schimbe decizia. Cu un comentariu a venit însă viceprimarul Ilie Ceban.
ILIE CEBAN, viceprimarul, municipiul Chişinău: Deci nu va fi un bloc locativ. Şi promisiunea va fi în continuare respectată. Dacă este comercial, atunci trebuie să fie comercial, social, administrativ. Altele decât localitve. Până la 15 etaje. Zona respectivă prevede şi se încadrează în limitele normelor pentru zona dată.
Fostul viceprimar al municipiului Chişinău, Victor Chironda, în prezent, consiler municipal, pune la îndoială legalitatea lucrărilor şi îl acuză pe Ion Ceban că ar face jocul companiilor imobiliare.
VICTOR CHIRONDA, fost viceprimar al municipiului Chişinău: Primarul Ceban, demult deja a demostrat că este la cheremul mafiei imobiliare. Ele execută întocmai toate cerinţele şi toate planurile, toate proiectele tuturor dezvoltatorilor, care niciodată nu ţin cont de interesul oraşului dar ţin cont de supraprofitul care ei trebuie să-l facă.
Natalia Ixari, consilierul primarului general, a declarat că Ion Ceban nu va comenta acuzaţiile lui Victor Chironda. Terenul de aproape 25 de ari pe care se află clădirea fostului cinematograf Gaudeamus este proprietate privată din anul 2011. În 2016, primăria Chişinău a emis o autorizaţie de demolare a clădirii, dar lucrările au fost oprite de mai multe ori, apoi reluate. Fostul primar, Dorin Chirtoacă, afirma că cinematograful ar fi fost ridicat de sovietici, pe mormintele arhitectului Alexandru Bernardazzi şi al celui mai longeviv primar al Chişinăului, Karol Schmidt.