Zeci de voluntari și angajați de la Ministerul Mediului și Agenția "Moldsilva" au participat azi la o acțiune de salubrizare în Pădurea Durlești. Acțiunea face parte din campania Pădurea Curată, organizată pentru al doilea an consecutiv. Pădurea Durlești, una dintre puținele zone verzi din suburbiile Chișinăului, va fi modernizată și transformată într-un spațiu mai atractiv.
Echipați cu mănuși și saci pentru gunoi participanții s-au pus pe treabă și speră ca exemplul lor să fie urmat și de alții.
„Împreună cu familia mea ne străduim întotdeauna să participăm la toate acțiunile organizate de minister sau, uneori, chiar din inițiativă proprie, pentru că ne dorim ca Moldova să rămână o țară verde, frumoasă și curată.”
„Vrem să demonstrăm că ne pasă de natură și dorim să fim un exemplu pentru ceilalți, ca să ne urmeze.”
S-au strâns sticle, pungi din plastic și alte deșeuri lăsate în pădure de cei ce au venit la iarbă verde dar nu au făcut și curățenie in urma lor.
„Aceasta afectează direct ecosistemul. Este vorba și de cultură. Aș dori să transmit un mesaj: să fim mai buni și, așa cum păstrăm curățenia acasă, să o păstrăm și în fondul forestier.”
GRIGORE STRATULAT, secretar de stat, Ministerul Mediului: Abia am început. Știți ce am colectat cel mai mult? PET-uri. Menționez PET-urile pentru că suntem în proces de promovare a unei hotărâri de guvern pentru aprobarea regulamentului privind administratorul de depozit. Acesta va permite implementarea unui sistem de colectare a ambalajelor din PET, sticlă și metal, astfel încât să nu mai ajungă în păduri, lacuri și alte spații publice.
SERGIU LAZARENCU, ministrul Mediului: Este o acțiune importantă, care trebuie să continue și în anii următori. Intenționăm să emitem un ordin în cadrul ministerului prin care, în fiecare a treia săptămână din aprilie sau la începutul lunii mai, toți cetățenii, de la mic la mare, să participe la acțiuni de curățenie.
Autoritățile pregătesc și un proiect de reamenajare a Pădurii Durlești. Se vor amenaja alei de acces, spații pentru picnic, terenuri de sport și un turn de belvedere.
VICTOR DURBALĂ, director, Agenția "Moldsilva": Aici va fi amenajat un pavaj ecologic, un traseu accesibil în orice anotimp. Deja se lucrează la marcaje. Planificăm ca în maximum o lună cetățenii să poată vizita zona și să se bucure de atmosferă și de priveliștea minunată. În viitor, conform proiectului, ne propunem să construim și un turn din care va fi vizibil aproape tot orașul.
Proiectul a fost elaborat dar nu s-au stabilit si costurile investiției. Ministerul Mediului caută finanțatori, parteneri și organizații dispuse să contribuie la realizarea acestuia. O parte din cheltuieli va fi acoperită din bugetul de stat.
REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Artiom Cereseu