În data de 3 Mai marcăm Ziua Mondială a Presei. Este şi o ocazie pentru fiecare dintre noi de a conștientiza importanța libertății mass-media și pentru a le reaminti guvernelor obligația de a respecta și de a susține dreptul la libertatea de exprimare, consfințită în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Este, de asemenea, o zi de comemorare a jurnaliștilor care și-au pierdut viața în timp ce-şi exercitau meseria.
Indicele Libertății presei, prezentat de organizaţia Reporteri fără Frontiere arată că, în ultimul an, situația libertății presei internaţionale s-a înrăutățit. Republica Moldova a obținut un scor de 73,36 puncte, din totalul de 100, și s-a poziționat pe locul 35 în lume, în scădere cu 4 poziții.
Și România a coborât şase poziții, clasându-se pe locul 55. Ucraina, țară aflată în război, la fel, e în scădere cu o poziție. La coada clasamentului se află Rusia, Siria, China, Coreea de Nord. În cea mai bună situație e mass-media din Norvegia, Estonia și Țările de Jos, care s-au clasat pe primele trei poziții.
La acordarea scorului se analizează un șir de factori: contextul politic, economic și sociocultural, cadrul legal, precum și siguranța jurnaliștilor din fiecare țară.
Astăzi, la Interviurile Telejurnalului, discutăm despre importanța libertății presei, siguranței jurnaliștilor, propaganda și despre rolul jurnalismul autentic într-o lume suprasaturată de informație cu Alex Costache, jurnalistul TVR de la București, cunoscut mai cu seamă pentru reportajele sale din zonele de război.