Politic

Lilian Carp: Referendumul înseamnă, de fapt, să ducem Republica Moldova în lumea păcii. Să punem Republica Moldova la adăpost, de război

post-img
"Punctul pe AZi"

"Referendumul înseamnă, de fapt, de a pune Republica Moldova la adăpost, de război. Referendumul înseamnă, de fapt, să ducem Republica Moldova în lumea păcii", declară deputatul PAS, Lilian Carp, care e de părere că aceasta e o oportunitate crucială pentru Republica Moldova de a se alătura "marii familii europene” și de a găsi adăpost în fața amenințărilor externe.

"Toate alegerile sunt importante, inclusiv și referendumul. Va fi un test în societate, dacă Republica Moldova își dorește sau nu își dorește în marea familie europeană. Pentru Rusia, e tare important  acest referendum să nu treacă, pentru a aveam narativul lor. Ei au avut acest narativ toți acești ani de zile. Se lucrează la greu, pe fondul războiului din Ucraina, încearcă să amenințe lumea. Anunț cu această ocazie ca oamenii să nu se teamă. Referendumul înseamnă, de fapt, de a pune Republica Moldova la adăpost, de război. Referendumul înseamnă, de fapt, să ducem Republica Moldova în lumea păcii. Atât. Pe teritoriul UE, statele care au aderat la UE, nu a mai avut loc niciun conflict militar. Republica Moldova trebuie să aleagă integrarea europeană, pentru a pune pacea la adăpost și a nu va mai fi supusă unui risc geopolitic care suntem în regiune. Cel mai complicat lucru eu, totuși, îl consider referendumul. Oamenii să înțeleagă, să nu se lase manipulați că poate este altă cale. Nu este. Asta e calea, dacă vrem să ajungem în marea familie europeană, în lumea păcii. Referendumul e principalul obiectiv politic pe care îl avem. Vorbind de alegerile prezidențiale, referendumul e un instrument în care toți candidații care se declară pro-europeni pot face campanie pe baza acestui referendum. Federația Rusă lucrează foarte targetat. Ei înțeleg că populația din Republica Moldova își dorește în mare parte integrare europeană. În aceste condiții, Federația Rusă încearcă să acapareze o parte din electoratul pro-european. Să fim foarte atenți la așa numiții pro-europeni, așa numiți proroci falși. Avem de trecut acest exercițiu în toamnă", a declarat deputatul PAS, Lilian Carp, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, susține că prezența la vot este factorul cheie care va influența rezultatul alegerilor viitoare, iar succesul depinde de capacitatea de a menține mobilizarea și optimismul electoratului.

"Riscurile pe care le avem pentru aceste scrutine sunt legate de prezența la vot. Acesta va fi criteriul care va face diferența. Problema ține de prezența și dorința oamenilor de a-și manifesta această susținere. Electoratul european este unul critic. Are așteptări care au fost setate de guvernare. În trecut, acest electorat a fost parțial satisfăcut de partidele aflate la guvernare. De aceea, trebuie să acordăm atenție specială anume prezenței la vot. Trebuie să menținem această mobilizare, acest optimism în rândul oamenilor", menționează Mihai Mogâldea.

În concluzie, fostul secretar de stat al MAE România, Iulian Fota, e de părere că referendumul din Republica Moldova este o oportunitate crucială pentru cetățeni de a alege între opțiuni diferite privind viitorul lor, iar opțiunea de aderare la Uniunea Europeană este cea mai favorabilă în contextul economic și de civilizație.

fostul  secretar de stat al MAE România, Iulian Fota: "Referendumul este un moment extrem de important, dar trebuie de avut grijă cum îl folosești. Din aspect economic, Republica Moldova e printre cele mai sărace țări a UE. Nu există altă soluție ca Republica Moldova să renunțe la acest statut, decât UE. Nu are cine să dea Republicii Moldova miliarde în acest moment, cu excepția notabilă a UE. Cetățeanul din Republica Moldova trebuie să hotărască unde vrea să trăiască sau în ce fel de lume vrea să trăiască. Vrea să trăiască împreună cu acei care bombardează copii pentru ambițiile imperiale ale unor indivizi sau vor să trăiască într-o zonă civilizată care nu e perfectă, dar e preferată oricărei alte opțiuni. Cel mai bun exemplu sunt rușii din țările Baltice. Ați văzut rușii de acolo plecând în Rusia? E vorba de opțiune și civilizație. Cele două mize mari sunt sărăcia și nivelul de civilizație. Cred că rezultatul va fi cel pe care îl așteptăm cu toții, o confirmare dinspre populație, dinspre cetățenii Republicii Moldova că opțiunea corectă a fost făcută și asta este spre Vest", conchide fostul secretar de stat al MAE România, Iulian Fota.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter