Social

Cel puţin două persoane au decedat în ultimele zile după ce au îngheţat de frig, iar zeci de oameni s-au ales cu degerături şi hipotermie

Cel puţin două persoane au decedat în ultimele zile după ce au îngheţat de frig, iar zeci de oameni s-au ales cu degerături şi hipotermie

Săptămâna trecută a fost una dintre cele mai geroase din ultimii ani în Republica Moldova. Cel puţin două persoane au decedat în ultimele zile după ce au îngheţat de frig, iar zeci de oameni s-au ales cu degerături şi hipotermie. La grea încercare au fost puşi şi angajaţii instituţiilor de intervenţie, implicaţi în înlăturarea consecinţelor viscolului.

Una dintre victimele gerului este un bărbat de 51 de ani. El a fost găsit fără semne de viaţă, duminică dimineaţă, pe o stradă din Chişinău. Autoritățile susţin că era om al străzii şi ar fi îngheţat de frig. Cauzele exacte ale decesului vor fi stabilite după efectuarea expertizei medico-legale. Săptămâna trecută, în Republica Moldova s-au înregistrat temperaturi minime de până la minus 17 grade Celsius. Au fost cel puţin 60 de solicitări la 112, iar cei care au sunat au avut nevoie de ajutorul medicilor după ce au suferit din cauza temperaturilor scăzute. Săptămâna trecută, 13 oameni au fost aduşi la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău, opt cu degerături şi cinci cu hipotermie. Patru sunt și astăzi internaţi la spital.

DORINA ARSENE, purtător de cuvânt, Institutul de Medicină Urgentă: „Pacienţii diagnosticaţi cu degerături sunt internaţi şi unii dintre ei, chiar necesită intervenţii chirurgicală. O parte dintre pacienţii care sunt internaţi cu astfel de diagnostic sunt oameni care îşi petrec marea majoritatea timpului pe străzile din Chişinău, dar o parte au fost găsiţi în casă cu hipotermie.”  

AUTORITĂŢILE, PUSE LA GREA ÎNCERCARE

Au avut o săptămâna complicată şi echipele de intervenţie. Peste 80 de mii de consumatori au rǎmas fǎrǎ energie electrică în urma ninsorilor puternice. Cea mai gravă situaţie a fost în raioanele de nord şi centru. Angajaţii celor doi furnizori de energie electrică au lucrat la capacitate maximă.  

VASILE GRIBINCEA, purtător de cuvânt, Premier Energy Distribution: „A fost mobilizat tot personalul întreprinderii, de asemenea al întreprinderilor antreprenoare care prestează servicii pentru compania Premier Energy Distribution. Da, au fost activităţi foarte complicate în condiţii de precipitaţii, frig, vânt puternic, cu acces dificil în câmp la instalaţiile electrice.”

Şi "Apă-Canal" Chişinău a suplimentat numărul de angajaţi, pentru a putea interveni mai operativ.  

„Ne îmbrăcăm mai călduros. Ne schimbăm, avem condiţii de uscat haine. Avem cizme, avem haine de toate celea. Şi ne isprăvim. Ne schimbă unul, vine altul. Ne ajutăm unul pe altul.”

Săptămâna trecută, angajaţii de la "Apă-Canal" au avut peste 300 de solicitări.  

NADEJDA FOTESCU, purtător de cuvânt S.A. "Apă-Canal" Chişinău: „Este foarte complicat să lucrezi la minus 17 grade, vă daţi seama, în momentul trebuie să sistezi apa, se produc unele avarieri la apeduct. Oamenii la modul practic îşi udă hainele, îngheaţă de frig. Pentru a face faţă acestor provocări, noi am suplinit numărul de muncitori, astfel încât ei au lucrat mai puţine ore.”

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, de miercuri, vremea se va încălzi semnificativ în Republica Moldova. Vor fi până la plus şase grade Cesius, ziua. Noaptea, temperaturile vor oscila între zero şi minus 5 grade Celsius.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter