Extern

AIEA oferă sprijin pentru alte patru centrale nucleare din Ucraina, după oprire

post-img
Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi
Sursa foto: mediafax.ro

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a început să ofere sprijin la faţa locului pentru alte patru centrale nucleare din Ucraina, ca răspuns la o cerere din partea ţării, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-un video, scrie CNN citat de mediafax.ro.

Cele patru centrale sunt Rivne, Khmelnytskyi, Ucraina de Sud şi Chornobyl. Din septembrie, experţii AIEA oferă sprijin la faţa locului la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este ocupată de forţele ruse. 

În urma loviturilor ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene, centralele nucleare operaţionale ale Ucrainei din Zaporojie, Rivne, Ucraina de Sud şi Khmelnytskyi au fost deconectate de la reţea şi "forţate să se bazeze pe generatoare diesel de urgenţă pentru energia electrică de care aveau nevoie pentru a-şi asigura în continuare siguranţa şi securitatea", a declarat Grossi.

"Această situaţie fără precedent ar fi fost de neimaginat cu doar câteva luni în urmă. Este profund îngrijorătoare", a spus el. "Trebuie să facem totul pentru a preveni un accident nuclear la oricare dintre aceste instalaţii nucleare, care nu ar face decât să se adauge la suferinţa teribilă la care suntem deja martori în Ucraina. Acum este momentul să acţionăm”. 

Miercuri, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, cele patru centrale nucleare operaţionale din Ucraina au fost închise simultan, a precizat şeful companiei de stat pentru energie nucleară Energoatom într-o declaraţie. 

Petro Kotin a declarat că a fost o măsură de precauţie şi că se aşteaptă ca acestea să fie reconectate. Cele trei centrale complet funcţionale aflate în mâinile ucrainenilor vor ajuta la furnizarea de electricitate către reţeaua naţională, a spus el. Ucraina este puternic dependentă de energia nucleară, potrivit Asociaţiei Mondiale Nucleare. 

Ucraina are 15 reactoare în patru centrale care, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie, au generat aproximativ jumătate din electricitate. Rusia şi-a îndreptat atenţia spre distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina înainte de sezonul de iarnă aspră, iar valurile succesive de lovituri au făcut ca o mare parte din ţară să se confrunte cu pene de curent.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter