Economic

Kommersant: Gazele rusești urmează să ajungă în Transnistria prin Gazoductul Transbalcanic

post-img
Volumul asistenței financiare din partea Federației Ruse acordată Transnistriei ar putea să ajungă la 160 de milioane de dolari.

Pe 20 ianuarie, o companie cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat o capacitate în Gazoductul „Turkish Stream” în mărime de 3,1 milioane de metri cubi pe zi. Acest volum de gaze, potrivit publicației rusești „Kommersant”, este echivalentul consumului necesar Transnistriei. În aceste condiții, dacă se confirmă această cale, malul drept al Nistrului urmează să se asigure cu electricitate de pe piața europeană. Autoritățile de la Chișinău nu au confirmat pe moment acest itinerar de transportare a gazelor pe malul stâng al Nistrului.

Potrivit publicației ruse „Kommersant”, capacitatea a fost rezervată pentru export în Transnistria, iar livrările ar putea să înceapă din 1 februarie curent. Potrivit „Kommersant”, volumul asistenței financiare din partea Federației Ruse acordată Transnistriei ar putea să ajungă la 160 de milioane de dolari.

Media rusească precizează că, pe 20 ianuarie, firma cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat o secțiune a Gazoductului „Turkish Stream”, cu o capacitate de aproximativ 3,1 milioane de metri cubi pe zi, până la punctul de intrare Strandja-2, la frontiera dintre Turcia și Bulgaria. 

Capacitățile sunt rezervate pentru o lună – de la 1 februarie. Aceste volume coincid de fapt cu necesitățile de gaze ale Transnistriei, care se confruntă cu o criză energetică. 

În continuare, precizează „Kommersant”, din Turcia spre nord, prin Gazoductul Transbalcanic, care funcționează în regim revers, anumite tronsoane din această conductă până în Republica Moldova nu au fost rezervate la licitația lunară din 20 ianuarie. 

Astfel, au fost prevăzute tronsoane pentru rezervare la granița dintre Bulgaria și România (punctul de intrare), România și Ucraina (Isacea-Orlovka), România și Moldova (gazoductul Iași-Chișinău).

Licitarea pentru rezervările lunare are loc în fiecare a treia zi de luni a lunii, volume suplimentare pot fi rezervate zilnic, dar aceasta este o opțiune mai scumpă. Aceste volume de aprovizionare cu gaze pentru Transnistria pot fi cu adevărat numite umanitare, precizează „Kommersant”, deoarece vor fi livrate în volumele minime cerute – 3 milioane de metri cubi pe zi. 

Până la 31 decembrie 2024, Gazprom a livrat pentru Transnistria 5,7 milioane de metri cubi, ceea ce constituie aproximativ circa 2 miliarde de metri cubi anual. Acest fapt înseamnă că malul drept al Nistrului este obligat să se asigure în continuare cu electricitate de pe piața europeană.

Portalul românesc Profit.ro a scris că Ozbor Enterprises operează pe piața locală ca importator și exportator de gaze. 

În aprilie 2024, compania a primit statutul de membru al CEEGEX, operatorul pieței de gaze din Ungaria. Tranzacționarea gazelor la Ozbor Enterprises este gestionată de Miroslav Stojanovic.

Șefa statului Maia Sandu a precizat luni seară, la emisiunea „Punctul de AZi” de la TVR Moldova, că Tiraspoltransgaz nu vrea gaze de pe piață, ci printr-o schemă similară celei Natural Gaz DC SRL. Autoritățile Republicii Moldova verifică în prezent dacă companiile implicate nu sunt supuse sancțiunilor internaționale.

Schema de asigurare cu gaze prin Natural Gaz DC a fost abandonată de Tiraspol după ce autorităților de la Chișinău s-au opus furnizării de gaze pe malul stâng al Nistrului printr-o altă companie decât SA Moldovagaz, în baza contractului din 2021.

Pe 1 ianuarie 2025, odată cu exprirarea acordului dintre Rusia și Ucraina cu privire la tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean, Transnistria a rămas fără gaze. Deși a avut posibilitatea să livreze gaze prin Gazoductul Transbalcanic, Gazprom a refuzat să livreze gaze în Transnistria, invocând pretinse datorii ale Moldovagaz.  

author-img_1

Ilie Gulca

Editor