Sci-Tech

Închisoarea din Rezina, unde îşi ispăşesc pedeapsa cei mai periculoşi infractori din R. Moldova, subiectul unui documentar difuzat de Netflix

Închisoarea din Rezina
Sursa video: TVR MOLDOVA

Închisoarea din Rezina, unde îşi ispăşesc pedeapsa cei mai periculoşi infractori din Republica Moldova, a devenit subiectul unui documentar difuzat de Netflix. Filmul relatează condiţiile de trai ale deţinuţilor, majoritatea condamnaţi pe viaţă.

Primul episod din cel de-al şaselea sezon al documentarului "Inside the world's toughest prisons", în traducere - "În cele mai dure închisori din lume", a fost filmat în Republica Moldova, în Penitenciarul nr. 17 din Rezina. 

Raphael Rowe, realizatorul documentarului Netflix, a petrecut şapte zile alături de cei mai periculoşi deţinuţi, condamnaţi pe viaţă pentru infracţiuni grave. Jurnalistul britanic a arătat realităţile din închisoarea din Rezina, pe care o descrie ca una sovietică, cu cele mai proaste condiţii. Din discuţiile cu deţinuţii, autorul a reusit să surprindă şi părţile sensibile ale acestora.

„ Lilian a devenit compozitor.
- Oh, asta e ceea ce ţii sub pat, dispozitivul muzical?
- Da, îl foloseşte când vrea să cânte.
Îţi vine să crezi că aceasta este salvarea unui condamnat pe viaţă, care nu va fi eliberat niciodată.”

Premiera noului sezon a vut loc ieri. Niciun bărbat sau femeie nu ar trebui să trăiască fără speranţă. Iar ei nu au speranţă.

Raphael Rowe, realizatorul documentarului Netflix "Inside the World's Toughest Prisons", a fost la râdul său în pielea deţinuţilor. El a petrecut 12 ani într-o închisoare britanică, pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ulterior, a reuşit să-şi demonstreze nevinovăția. 

Acum, el este gazda unei emisiuni, în care prezintă realităţile dure din închisorile lumii. Formatul presupune că  însuşi prezentatorul trebuie să petreacă o săptămână alături de condamnaţi, pentru a înţelege mai bine cum se simt şi cum se descurcă departe de libertate.

RAPHAEL ROWE, prezentator documentar: „Ceea ce am trăit şi am experimentat, nu a văzut nimeni. Nu am avut martori. Am vrut să iau oamenii în acea lume secretă a închisorii şi să le arăt ce înseamnă cu adevărat viaţa în prizonierat.”

În următoarele episoade, Raphael Rowe va ajunge în penitenciarele din Cipru, Bosnia şi Grecia.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter