Social

Aviz pozitiv pentru înăsprirea condițiilor de obținere a cetățeniei Republicii Moldova

Aviz pozitiv pentru înăsprirea condițiilor de obținere a cetățeniei Republicii Moldova

Străinii care au antecedente penale sau se află sub urmărire penală nu vor putea primi cetăţenia Republicii Moldova. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege în acest sens. În plus, termenul de examinare a cererilor de acordare, dobândire sau recunoaştere a cetăţeniei va fi extins cu şase luni.

ZFR

VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiţiei: Scopul acestui proiect de lege preupune eliminarea. Proiectul de lege propune mai multe modificări, persoanele născute pe teritoriul Republicii Moldova, dar care nu se află la evidenţa autorităţilor şi nu deţine cetăţenia acestei ţări vor fi în măsură să pornească iniţierea procedurii de recunoaştere în calitate de cetăţean şi acets lucru se va face în baza unei cereri. Totodată, considerăm oportun ca organele de drept acre examinează cererile de acordare a cetăţeniei să aibă suficient timp pentru verificarea dosarului depus de solicitant.

De asemenea vor fi respinse cererile de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova care vor conține informații false sau incomplete. De verificarea acestor solicitări se va ocupa Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Noile măsuri au fost luate pentru a exclude riscurile la adresa securității statului și a ordinii publice. Asta în condiţiile în care, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o creştere a numărului celor care vor să obțină cetățenia Republicii Moldova.

Aproximativ 70% dintre aceste solicitări vin din partea unor persoane din Federația Rusă.

Autoritățile de la Chişinău au identificat numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter