Extern

Stoltenberg: "Ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de situația de pe câmpul de luptă". Șeful NATO vine luni în România

post-img
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, într-o cnferință de presă, că nu va exista o pace "durabilă" dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina și a subliniat că negocierile depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, motiv pentru care Alianţa va continua să fie alături de Ucraina, scrie The Guardian. Mesajul este transmis cu trei zile înainte ca șeful NATO să ajungă în România.

"NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi", a declarat Jens Stoltenberg  într-o conferinţă de presă susţinută înaintea reuniunii miniştrilor de externe din Alianţă care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. El a anunţat că NATO îşi va spori ajutorul "neletal" pentru Ucraina. 

"Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă", a spus Stoltenberg. Secretarul general al NATO a adăugat însă că nu va exista "pace durabilă", dacă Rusia câştigă în Ucraina. El a subliniat, de asemenea, că Finlanda şi Suedia trebuie să fie primite ca membri cu drepturi depline ai alianţei, în condiţiile în care Ungaria şi Turcia sunt singurele care nu au ratificat încă aderarea celor două state la NATO. 

Programul lui Jens  Stoltenberg în România 

Jens Stoltenberg va ajunge în România luni şi are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat NATO, scrie Agerpres. Potrivit unui comunicat transmis presei, înaltul oficial va susţine o conferinţă de presă comună cu preşedintele României (în jurul orei 17,00) şi va face declaraţii de presă alături de ministrul român al Afacerilor Externe (aproximativ ora 17,35). 

Marți, conform sursei citate, Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Secretarul general NATO va fi prezent în România în perioada 28 - 30 noiembrie pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc marţi şi miercuri. De asemenea, în cursul zilei de marţi, Stoltenberg va participa la Aspen - GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter