Într-o atmosferă plină de magie și tradiție, ediția a X-a a proiectului „Aventura de Crăciun” va marca începutul sezonului de iarnă și va da startul sărbătorilor, având la bază sloganul „Pe urmele tradiției”. În acest an, proiectul pune accent pe tematici folclorice vibrante, oferind o incursiune în obiceiurile și tradițiile populare care au făcut parte din sărbătorile de iarnă de-a lungul secolelor.
Într-o lume modernă, în care ritmul vieții este alert, iar tehnologia ne inundă cu informații, dorim să ne reîntoarcem la rădăcinile noastre și să redescoperim frumusețea tradițiilor. Prin intermediul genericului din acest an, copiii și tinerii vor fi teleportați într-o călătorie a „Ornamentelor cu povești”, care va pune accent pe simboluri românești, descoperind semnificațiile, poveștile și istoriile din spatele lor. Culoarea și forma ornamentului reprezintă mai mult decât o simplă decorațiune, este o limbă a strămoșilor noștri, care ne transmite valori, credințe și aspirații.
Proiectul include mai multe acțiuni, precum:
Concurs de datini și obiceiuri de iarnă „GERAR”, ediția a IV-a. Scopul Concursului este păstrarea si valorificarea obiceiurilor si datinilor sărbătorilor de iarnă, în vederea formării și educării tinerei generații prin și pentru valorile naționale.
REGULAMENT: https://shorturl.at/QkUjN
21 noiembrie 2024 - Șezătoare „Pe urmele tradiției” - Eveniment care implică participarea beneficiarilor din cadrul CRCT „ARTICO” și presupune un atelier de creare și decorare a jucăriilor pentru „Pomul de Crăciun” cu ornamente tradiționale românești.
02 decembrie 2024 - Inaugurarea „Pomului de Crăciun”. Vă invităm să aprindem luminițele pe brad ÎMPREUNĂ. Bradul nostru tradițional va fi decorat cu peste 200 de trăistuțe pline cu obiceiuri din străbuni.
Quiz interactiv dedicat tinerilor – Urmăriți paginile de facebook „Clubul Voluntarilor” și „Cariera Mea” în perioada 05-10 decembrie 2024, avem un joc pentru voi în mediul online! Acesta constă dintr-o serie de quiz-uri zilnice, fiecare cu întrebări relevante și captivante despre obiceiuri, simboluri și portul tradițional. Astfel, împreună, vom combina educația cu divertismentul, încurajând participarea activă și promovarea valorilor culturale în rândul tinerilor.
13 decembrie 2024 – Seminar național instructiv-practic coregrafic. Activitate practică – coregrafică, care va îmbina dansul popular cu obiceiurile și tradițiile specifice sezonului rece.
Buclet informativ „Simbolistica tradițională autentică”. Urmăriți site-ul www.artico.md în perioada 10-15 decembrie 2024, pentru a vă informa despre simbolistica obiectelor tradiționale utilizate în trecut și despre elementele acestora.
20 decembrie 2024 - Concert tradițional „Pe urmele tradiției”. Veți avea ocazia să petreceți o seară de suflet cu tradiții și obiceiuri dedicate sărbătorilor de iarnă alături de colectivele CRCT „ARTICO”. Tot la acest eveniment vom premia câștigătorii din cadrul Concursului de datini și obiceiuri de iarnă „GERAR”, ediția a IV-a.
Punctele cheie ale proiectului „Aventura de Crăciun”, ediția a X-a sunt:
- Personajele folclorice - capra, ursul, căluțul și colindătorii vor aduce veselie și farmec în cadrul evenimentului din 20 decembrie 2024. Aceștea vor crea momente vizual dinamice și captivante prin elemente de dans.
- „Pomul de Crăciun” - bradul din fața Centrului va fi împodobit în stil tradițional, cu globuri de diverse dimensiuni, decorate cu ornamente folclorice și trăistuțe, ca simbol al autenticității De asemenea, fațada piramidei va fi ornată în stil tradițional, cu tentă folclorică.
- „Zâna Iernilor Moldave” - personaj central. Înveșmântată în straie strălucitoare și cu o coroană ornamentată cu motive tradiționale moldovenești, va aprinde luminițele, va da start colindelor și va aduce magia sărbătorilor de iarnă. Tot ea va menționa despre obiceiurile bătrânului „Gerar” și despre straiele tradiționale care urmează a fi pregătite pentru „Pomul de Crăciun” din acest an.
Acțiunile proiectului „Aventura de Crăciun”, ediția a X-a, vor îmbina tradițiile folclorice cu magia sărbătorilor de Crăciun. Personajele pline de viață, bradul tradițional, activitățile interactive și momentele artistice vor transforma luna decembrie în bucurie și speranță, iar împreună cu voi, vom celebra importanța valorilor și tradițiilor care ne leagă și ne fac să simțim cu adevărat spiritul Crăciunului.