Covid-19

China afirmă că ţine sub control pandemia de COVID şi neagă că ar ascunde numărul real al deceselor zilnice provocate de acest virus

China afirma ca ține pandemia sub control
Sursa video: TVR MOLDOVA

China afirmă că ţine sub control pandemia de COVID şi neagă că ar ascunde numărul real al deceselor zilnice provocate de acest virus. Autorităţile de la Beijing au transmis mesajul azi dimineaţă, după ce au fost acuzate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii că nu oferă date adevărate despre numărul deceselor înregistrate în rândul chinezilor. Situaţia privind pandemia din China a trezit îngrijorări şi în Uniunea Europeană, care analizează impunerea restrictiilor de călătorie celor care vin din această ţară.

China raportează zilnic până la cinci decese provocate de Covid şi neagă că numărul acestora ar fi mult mai mare, precum afirmă unele organizaţii de specialitate străine, între care şi firma britanică de date privind sănătatea Airfinity. Potrivit acesteia, aproximativ 9.000 de chinezi ar muri de Covid în fiecare zi. Ministerul chinez de externe a declarat însă că aceste estimări sunt complet eronate şi a subliniat că a fost întotdeauna deschis cu privire la schimbul de date cu Organizația Mondială a Sănătății.


MAO NING purtatorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe: "Faptele au dovedit că China a menținut întotdeauna comunicații strânse cu Organizația Mondială a Sănătății și a împărtășit informațiile și datele relevante în timp util, în conformitate cu principiile legii, promptitudine, deschidere și transparență. Situația actuală privind pandemia din China este gestionabilă."

Ieri, directorul pentru situații de urgență la Organizația Mondială a Sănătății Mike Ryan, a pus la îndoială cifrele curente publicate de China privind numărul celor care se îmbolnăvesc sau mor zilnic de Covid. OMS a anunţat că nu a primit date din China cu privire la numărul de infecătri cu Covid şi de decese înregitrate în luna decembrie a anului trecut. Incertitudinea privind adevărata situiaţie legată de pandemia de Covid din China a provocat mari temeri şi în ţările Uniunii Europene. Liderii blocului comunitar analizează în prezent impunerea restricţiilor de călătorie pentru cei care vin din China.


ANNALENA BAERBOCK ministrul german de Externe: "Scopul nostru este să oferim o soluție europeană comună. Trebuie să luăm în serios valul actual de COVID din China, întrucât China nu emite în prezent aproape deloc informații. Este importantă nu doar cooperarea europeană strânsă, ci și cooperarea cu OMS pentru o transparență deplină cu privire la situația din China în acest moment."


Uniunea Europeană a decis să ofere Chinei vaccinuri gratuite împotriva COVID-19, însă Beijingul nu a răspuns deocamdată acestei oferte. Mai mult, autorităţile chineze au reacţionat cu iritare la anunţul Uniunii Europene privind încercarea de impune restricţii de călătorie celor care vin din China. Beijingul a avertizat că e gata să răspundă cu masuri similare în cazul în care ţările europene vor lua asemenea decizii.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter