Social

Programul european "LEADER" devine program naţional în Republica Moldova

Programul LEADER

Programul european "LEADER" devine program naţional în Republica Moldova și va fi susţinut financiar, nu doar de partenerii externi, ci şi din bugetul de stat. Lansarea programului a avut loc astăzi, la Vorniceni, în prezenţa Ministrului Agriculturii, ambasadorului Uniunii Europene și Poloniei, și cel al Statelor Unite ale Americii.

Programul LEADER este un instrument de dezvoltare  rurală al Uniunii Europene şi are ca scop dezvoltarea economiei prin  Grupurile de Acţiune Locală. În Republica Moldova, programul este  implementat din 2016 şi a fost susţinut financiar de Uniunea Europeana,  Polonia şi USAID. În urma ajustării legislaţie, programul a devenit  national și se va putea aplica şi pentru subvenţii din partea statului.

VIOREL GHERCIU ministrul Agriculturii: „Abordarea LEADER va fi susţinută inclusiv prin  subvenţionare, prin AIPA. În acest an sunt laocate 75 mil. lei pnetru a  susţine Grupurile de Acţiune Locală şi ulterior bugetul  pentru această activitate va fi majorat. Este prevăzut ca 5% din Fondul  se Subvenţionare să fie alocat anual pentru a susţine implementarea  acestor iniţiative  care duc nemijlocit la îmbunătăţirea traiului în  localităţile rurale şi crearea noilor locuri de muncă”.


Lansarea  Programului Naţional LEADER a avut loc la Casa Dumeniului din  Vorniceni, parte a Grupului de Acţiune Locală, Plaiul Codrilor. La  eveniment au fost prezenţi producători locali care au beneficiat de  granturi pentru a-şi dezvolta afacerea.

VICTOR CIOLACU  apicultor, beneficiar Program: „Noi am beneficiat de un grant de 40 de mii de lei în  cadrul Gal-ului. După asta,ne-am dezvoltat mai  departe, am amenajat o agropensiune unde avem locuri de cazare pentru  turişti. Datortită suportului UE şi USAID,  ne-am extins, am lărgit gama de servicii pe care putem să le prestăm”.

ZAHARIA TRIBOI  olar, beneficiar Program: „Încet, încet, de colo oleacă, de colo oleacă şi  începem să ne dezvoltăm afacerea zicem mulţumim până la pământ că ne-au  ajutat, am făcut şi drum şi în atelier..în 3-4 ani s-a schimbat  ceva. S-a pornit treaba”.

MARINA ALBU, preşedinte, Reţeaua Naţională LEADER: „LEADER este despre implicare, despre comunitte locală,   LEADEr dezvoltă şi promovează toate valorle pe care le avem în sat”.

Uniunea  Europeană şi Statelor Unite ale Americii vor continua să contribuie la  dezvoltarea localităţilor rurale din Republica Moldova, inclusiv prin  intermediul Programului LEADER.

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS   ambasadorul UE în Republica Moldova: „Cheia  succesului Proiectului sunt oamenii din Grupurile de Acţiune Locală,  oamenii acestei ţări care fac ceva pentru binele acestei ţări. Vom continua să sprijinim acest proiect  (în română )"Împreună pentru Moldova."

Excelenţa Sa KENT D. LOGSDON  ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Guvernul  SUA îşi păstrează angajamentul de sprijin de dezvoltare a zonelor  rurale din Republic Moldova şi mă bucur că pot afla de la d-vstră care  sunt provocările şi oportunităţile pe care le întâlniţi aici. ”

În  perioada 2020-2023, Uniunea Europeană, Polonia şi USAID vor oferi 3  milioane de dolari pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală în  cadrul Programului LEADER în R. Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter