Extern

„Trebuie să se poată apăra”: Trump trimite arme suplimentare Ucrainei și îl critică pe Putin

post-img
Președintele SUA, Donald Trump,
Sursa foto: kyivindepedent.com

Statele Unite vor trimite „mai multe arme” Ucrainei pe fondul intensificării atacurilor rusești, a declarat președintele american Donald Trump reporterilor pe 7 iulie, adăugând că este dezamăgit de președintele rus Vladimir Putin, potrivit kyivindependent.com.

„Le vom trimite mai multe arme pe care le avem, trebuie să se poată apăra, sunt loviți foarte tare acum”, a spus Trump alături de o delegație americană și israeliană la Casa Albă.

SUA a oprit transporturile de arme către Ucraina pe fondul unei revizuiri a capacităților, au confirmat anterior Casa Albă și Pentagonul, Trump negând ulterior întreruperea.

Trump a declarat anterior că este dezamăgit de Putin pentru că nu a făcut progrese în a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în urma unei convorbiri telefonice între cei doi lideri pe 3 iulie.

Pe 7 iulie, Trump a declarat din nou că este nemulțumit de Putin pentru că nu a cooperat cu eforturile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina.

„Este un lucru oribil și nu sunt deloc mulțumit de președintele Putin”, a spus Trump. „Sincer, sunt dezamăgit că președintele Putin nu s-a oprit.”

El a menționat că asistența suplimentară pe care SUA o va furniza Ucrainei va consta în principal în arme de apărare, pe fondul intensificării atacurilor rusești.

„Sunt loviți foarte tare. Va trebui să trimitem mai multe arme, în principal armele voastre defensive, dar sunt loviți foarte, foarte tare. Atât de mulți oameni mor în această încurcătură”, a spus Trump.

Ulterior, pe 7 iulie, Pentagonul a emis o declarație prin care confirma că mai multe arme vor fi trimise Ucrainei.

„La ordinul președintelui Trump, Departamentul Apărării trimite arme defensive suplimentare Ucrainei pentru a se asigura că ucrainenii se pot apăra în timp ce noi lucrăm pentru a asigura o pace durabilă și pentru a ne asigura că masacrele încetează”, se arată în comunicat.

„Cadrul nostru pentru ca președintele Putin să evalueze transporturile militare din întreaga lume rămâne în vigoare și este parte integrantă a priorităților noastre de apărare, America First.”

Președintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că el și Trump au discutat despre furnizarea Ucrainei cu sisteme suplimentare de rachete Patriot, în urma unei convorbiri telefonice dintre cei doi pe 4 iulie.

Zelenski a descris recenta sa convorbire telefonică cu Trump drept „cea mai bună conversație din tot acest timp” într-un discurs de seară din 5 iulie.

„Rachetele Patriot sunt esențiale pentru protecția împotriva rachetelor balistice. Am discutat despre alte câteva probleme importante pe care echipele noastre le vor rezolva în detaliu în cadrul întâlnirilor din viitorul apropiat”, a spus el.

Trump a descris conversația sa din 3 iulie cu Putin ca fiind dezamăgitoare, spunând că apelul „nu a făcut niciun progres” în oprirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

„Sunt foarte dezamăgit de conversația pe care am avut-o astăzi cu președintele Putin”, a declarat Trump jurnaliștilor. „Pentru că nu cred că este acolo. Și sunt foarte dezamăgit. Nu cred că dorește să oprească aceste lupte.”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell, a confirmat pe 2 iulie că o parte din asistența militară către Ucraina a fost oprită, în timp ce Departamentul Apărării al SUA efectuează o revizuire a livrărilor de ajutor extern. „Această analiză a capacităților... este efectuată pentru a se asigura că ajutorul militar american se aliniază cu prioritățile noastre de apărare... Considerăm acest lucru ca un pas pragmatic și de bun simț către un cadru pentru a evalua ce muniții sunt trimise și unde”, a declarat Parnell.

În ciuda anunțului Pentagonului, Trump nu a recunoscut o oprire a livrărilor de arme americane către Ucraina.

„De ce ați întrerupt livrările de arme către Ucraina?”, l-a întrebat un reporter pe Trump în timp ce președintele SUA se pregătea să se îmbarce în Air Force One pe 3 iulie.

„Nu am făcut-o”, a răspuns Trump. „Dăm arme.”

author-img_1

Ilie Gulca

Editor